Skip to main content

Tužilaštvo predložilo zabranu prilaženja napadačima na antifašistički klub u Novom Sadu

Info 17. jan 2023.
2 min čitanja

Osnovno javno tužilaštvo iz Novog Sada predložilo je danas da se napadačima na novosadski antifašistički klub “Crni ovan” izrekne mera zabrane prilaženja tom lokalu i osobama koje su napali.

“Tužilaštvo je nakon saslušanja, a na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja, podnelo predlog za izricanje mere zabrane prilaženja predmetnom lokalu, te prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenima N.S. i B.Š. iz člana 197. Zakonika o krivičnom postupku”, navodi se u saopštenju za javnost.

Zbog napada su uhapšeni S.D. (22), D.A. (23) i M.G. (21), koji su osumnjičeni za krivično delo nasilničko ponašanje.

Dve osobe su povređene u tom napadu maskiranih mlađih muškaraca koji su, prema svedočenjima očevidaca, nosili neofašistika obeležja.

Povređeni su vlasnik kafića Bojan Šovljanski i još jedan gost, a u trenutku napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima i jedna trudnica.

Vlasnik lokala Bojan Šovljanski je ispričao medijima da su ispred lokala došla tri maskirana mladića, koji su nosili obeležja zastave američke konfederacije, kukastog krsta i fašističke zajednice “Zentrope”.

Dodao je da su ih upitali ih gde su im srpske zastave, a na odgovor da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju vrata i izlog, pokušavajući da uđu u lokal.

Maskirani muškarci, mlađih godina, bili su naoružani bokserima, palicama i mačetom, naveo je Šovljanski.

Ovo nije prvi napad neofašista na ovaj lokal, a Šovljanski je rekao da je u pitanju najgori napad do sada, a da prethodni slučajevi nisu rešeni.

“Crni ovan” je mesto koje je prepoznato među novosadskim antifašistima, u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije.

Početkom 2022. godine lokal je obijen, opljačkan i izlepljen obeležjima “Zentrope”.

U poslednjih nekoliko meseci “Crni ovan” je četiri puta bio na meti vandala.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je da napad na klub “Crni ovan” bude okvalifikovan kao krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verse mržnje i netrpeljivosti, a ne kao nasilničko ponašanje.

(Autonomija)