Skip to main content

Tužilac Serž Bramerc sa Vučićem o predmetu ‘Šešelj’

Info 21. apr 2023.
2 min čitanja

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc (Serge Brammertz) ukazao je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 21. aprila u Beogradu na predmet „Šešelj“ i na činjenicu, kako je rekao, da se ne poštuje sud, navodi se na sajtu Predsedništva Srbije.

Bramerc je zatražio od Srbije da se ponaša odgovorno.

Na sajtu Predsedništva nije objavljeno više detalja o razgovorima o ovom predmetu.

Lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odbio je 27. septembra 2022. saslušanje u Beogradu pred tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

On je u maju 2022. potvrdio da mu je poziv za saslušanje stigao povodom kršenja pravilnika Haškog tribunala o zaštiti identiteta zaštićenih svedoka i poverljive dokumentacije.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija odbija da ih izruči, navodeći da prema „pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića“.

Vučić i Bramerc su, kako se navodi na sajtu Predsedništva, razgovarali o nastavku saradnje između Mehanizma i Srbije, regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, kao i o pitanju pronalaženja nestalih osoba.

Vučić je istakao da je Srbija „dosledna u nastojanjima da se ostvari pravda za ratne zločine i otkriju nestala lica tokom ratnih sukoba devedesetih godina“.

Takođe je dodao da će Srbija nastaviti da se ozbiljno i odgovorno odnosi prema saradnji sa Mehanizmom, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje, piše na sajtu Predsedništva.

Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina ocenivši da je direktan angažman srpskih vlasti i Tužilaštva dao rezultate i rešio probleme, te da bi u tom smeru trebalo nastaviti.

(tekst i foto: Radio Slobodna Evropa)