Skip to main content

Turska na nogama

Planeta 01. jun 2013.
2 min čitanja

Protesti su početkom sedmice započeli mirnim okupljanjima u „Parku Gazi“ u centru Istanbula u blizini poznatog trga Taksim. No u četvrtak uveče (30.5.) policija je nasilno proterala demonstrante koji su tamo kampovali protestujući tako protiv planova da se rekonstruiše Taksim i izgradi trgovinski centar. U tu svrhu bi trebalo da bude posečeno nekoliko stotina stabala na zelenim površinama, kojima Istanbul baš i nije bogat.

„Neprimerena sila“

Protesti su se u međuvremenu proširili na čitavu zemlju i upereni su ne samo protiv uništenja zelenih površina nego i protiv politike premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji već deset godina odlučuje o sudbini zemlje. Na protestima, protiv kojih se policija u međuvremenu bori i vodenim topovima i suzavcem, zahteva se Erdoganova ostavka. Samouvereni premijer je doduše priznao greške policije, ali je demonstrantima odgovorio na njemu svojstven način: „Možete raditi šta vam je volja. Mi smo doneli oduku koju ćemo i sprovesti“. Erdogan je time još jednom pokazao svoj autoritarni stil koji je i jedan od razloga protesta. Postupke policije je u međuvremenu za DW prokomentarisao i predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Rupreht Polenc. „Očito je da policija primenjuje neprimerenu silu prema demonstrantima. Od Turske vlade se očekuje da zaustavi ovakve postupke policije“, rekao je Polenc.

„Turskoj nisu potrebni novi trgovinski centri“

Na stranu demonstranata je stao i jedan sud koji je zabranio dalje radove dok se ne izjasne ministarstva kulture i turizma. „Mi ne možemo dozvoliti da se ruše istorijska stabla u centru Istanbula. Gradnja nas je preplavila poput cunamija i tome se ne vidi kraj“, rekao je za DW jedan učesnik protesta, inače student arhitekture.

I stručnjaci, poput preduzetnika Murata Izcija, kritikuju prekomernu gradnju trgovinskih centara. 2000. u Turskoj je bilo 46 trgovinskih centara, sada ih je 299, kaže Izci. Protesti su koncentrisani oko glavnog trga Taksim, a na nove proteste u drugim delovima grada pozivaju organizacije poput opozicione stranke CHP.

Socijalne mreže glavni izvor informacija

Demonstranti se organizuju preko društvenih mreža. Preko Tvitera se svedoči i o brutalnosti policije. S obzirom da mali broj TV stanica, poput Halk-TV-a (Narodna TV) izveštava o protestima, socijalne mreže ostaju glavni izvor informacija. Podrška demonstrantima dolazi i iz inostranstva. U Nemačkoj su najavljena okupljanja za podršku demonstrantima.

Podrška iz inostranstva i širenje protesta vrše sve veći pritisak na premijera Erdogana. No svedoci prizora na ulicama Istanbula govore o primernom ponašanju vojske, vrlo važnog faktora u Turskoj. Povređenima od suzavca je upravo u vojnoj bolnici bila pružena pomoć, a ista ustanova je demonstrantima pred očima policije delila zaštitne maske. „Ja se borim za Ataturka, svoje pretke i svoje unuke. Oni bi trebalo da žive u jednoj evropskoj Turskoj u kojoj se ljudskim pravima pridaje velika važnost“, rekao je za Dojče vele jedan demonstrant i vojni veteran.

I građani glavnog grada Ankare su se solidarizovali sa zemljacima u Istanbulu. Njihov marš prema zgradi vlade sprečila je policija. U Izmiru je preko 10.000 demonstranata pružalo podršku demonstrantima u Istanbulu i parolama poput: „Otpor je svuda, Taksim je svuda“ i „Izmir je uz vas“.

(Senada Sokolu/Baha Gungor/Nenad Krajcer, Deutsche Welle)