Skip to main content

Trump uhapšen pa pušten uz kauciju

Planeta 25. авг 2023.
2 min čitanja

"Prilikom hapšenja, policija je napravila fotografiju uhapšenog Trumpa, što je prva ovakva fotografija bivšeg američkog predsjednika u historiji"

Bivši američki predsjednik Donald Trump predao se u američkoj saveznoj državi Georgiji zbog optužbi da je planirao poništiti rezultate izbora 2020. godine.

Nakon plaćanja kaucije od 200.000 dolara Trump je pušten iz zatvora u Atlanti da se brani na slobodi. Prilikom hapšenja, policija je napravila fotografiju uhapšenog Trumpa, što je prva ovakva fotografija bivšeg američkog predsjednika u historiji.

Nakon kratke procedure u zatvoru u Fultonu, Trump se ubrzo svojim avionom vratio u svoj golf-klub u New Jersey.

Nakon odlaska iz zatvora, Trump je, po prvi put nakon januara 2021. godine objavio post na mreži X, ranijem Twitteru. Objavio je fotografiju uz komentar „Uplitanje u izbore. Nema predaje!“

Sedamdesetsedmogodišnji Trump je već ušao na neistraženu teritoriju kao prvi bivši američki predsjednik koji se suočio s krivičnim prijavama, iako četiri slučaja pokrenuta protiv njega nisu usporila njegov zamah kao predvodnika u utrci za republikansku nominaciju protiv demokratskog predsjednika Joa Bidena na izborima sljedeće godine, prenosi Reuters.

Prvi put je optužen na Menhetnu u martu po optužbama za tajni novac isplaćen porno zvijezdi uoči izbora 2016. godine.

Trump se suočava sa 13 tačaka krivičnih djela u slučaju Georgije, uključujući reketiranje, koje se obično koristi za ciljanje organiziranog kriminala, za pritisak na državne zvaničnike da ponište njegov izborni poraz i postavljanje nelegitimne liste birača kako bi se potkopala formalna kongresna potvrda Bajdenove pobjede.

Trump bi se trebao izjasniti o krivici 5. septembra, a izjasnio se da nije kriv u tri druga slučaja. On je negirao krivicu i sve slučajeve nazvao politički motivisanim.

Pored optužbi države New York koje je podnio okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg, Trump se suočava s dvije grupe federalnih optužbi koje je podnio specijalni savjetnik Jack Smith, jedan slučaj u Washingtonu koji uključuje miješanje u izbore i jedan u Miamiju koji uključuje povjerljive dokumente koje je zadržao nakon što je napustio funkciju u 2021. Suočava se sa ukupno 91 optužnicom.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)