Skip to main content

Trideset NVO osudilo napad na Gruhonjića

Info 11. апр 2008.
< 1 min čitanja

Tribina “Kosovo kao alibi”Trideset nevladinih organizaija u SRbiji osudilo je danas privođenje šefa vojvođanskog dopisništva Bete Dinka Gruhonjića tokom akcije Otpora u centru Novog Sada.
„Privođenje Gruhonjića, koji je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i istaknuti borac za slobodu medija, jasan su znak da su vlasti u Srbiji nervozne i zbog toga koriste represivni aparat i krše osnovna ljudska prava“, piše u saopštenju NVO.
Te organizacije podsećaju da je Gruhonjić od marta 2007. godine žrtva ozbiljnih pretnji preko internacionalnog neonacističkog sajta „Storm front“ i klerofašističkih organizacija, i postavljaju pitanje: „Kako to da za vlast u Srbiji žrtva od jednom postaje problem?“.
„Umesto da mu pruže zaštitu, organi vlasti u Srbiji koristeći administrativne mere sprečavaju ga u obavljanju novinarske dužnosti i ugrožavaju njegova osnovna ljudska građanaska i socijalna prava“, ističe se u saopštenju.
Medju NVO koje su poslale saopštenje su Helsinški odbor za ljudska i manjinska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Građanska inicijativa, Zelena mreža Vojvodine i druge.

Beta