Skip to main content

Trideset godina od osnivanja „Zelenog zvona“: Mogu li građani da se pitaju za nešto?

Info 23. авг 2021.
2 min čitanja

Profesorka sociologije Senka Jankov izjavila je da Zeleno zvono za Zrenjanin pokazuje da „ipak nije odzvonilo za ovaj grad“.

„Svi mi verujemo da neki mali koraci koje činimo, ipak, imaju smisla, i da ne odustajemo“, rekla je Jankov na skupu u Kulturnom centru Zrenjanina posvećenoj tridesetogodišnjici osnivanja Zelenog zvona, koju je organizovao „Novi Optimizam.

Poljoprivrednik Slavko Vukov kazao je da je on aktivista za prava poljoprivrednika još od devedesetih.

Ono što me tera napred jeste nepravda. Mogu li građani da se pitaju za nešto? Ja sam za to, pa makar me koštalo života“, izričit je Vukov.

Aktivista Dušan Kokot poručio je da „svi moraju da se potrude malo više da bi bilo bolje“.

„Dosta mi je poraza, neću da čekam više, moramo svi da damo malo više sebe, malo više znanja i ova će zemlja biti naša. Ovu zemlju vode ljudi koji su izašli iz pećine nakon zemljotresa, ali mi moramo da je vratimo nazad u naše ruke“, istakao je on.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da će „bez obzira na sve ove mračne strane koje nam se dešavaju, ipak sve ovo biti ispisano lepim slovima“.

Na skupu je prikazan je i kraći video snimak o radu i delu poznatog karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa, te je njegovoj ćerci Tanji Koraksić, budući da on nije mogao da bude prisutan, uručena zahvalnica za bezuslovno poverenje i dugogodišnju saradnju.

Prikazan je takođe i kratki film debate „Vidi, Gari, izlaz postoji!“ sa Šodroša u Novom Sadu. Olivera Radovanović iz „Zelena mreže Vojvodine“ ocenila je da je Novi optimizam „počeo da deluje“.

„Naš glavni problem je Aleksandar Vučić. I mi nemamo potrebe da se bojimo njega, jer mi smo jači od njega“, istakla je ona.

Publici je prikazan i Insajderov prilog o zatvaranju „Zelenog zvona“ 2016. godine, čija autorka Irena Stević je poručila da je građanskim inicijativama potrebna podrška.

Predsednik Hrvatskog društva novinara Hrvoje Zovko rekao je da se u Zrenjaninu oseća kao kod kuće.

„Ovde sam ostvario mnoga prijateljstva. ’Zeleno Zvono’ je bila kultna instituacija na nivou regiona“, kazao je on.

(Autonomija, foto: Novi optimizam)