Skip to main content

Tribina u Dubrovniku: U Hrvatskoj je na delu normalizacija abnormalnog, u Srbiji slično

Jugoslavija 31. мар 2023.
2 min čitanja

"Održavanje stanja opsade"

Novinar i pisac iz Splita Viktor Ivančić izjavio je večeras da se u Hrvatskoj desila “normalizacija abnormalnog”.

“Atmosfera u Hrvatskoj danas zaista deluje ležernije nego devedesetih godina 20. veka. Ali je pitanje da li je to zbog toga što se nešto zaista promenilo ili je stvar u tome da smo se mi privikli na normalizaciju abnormalnog”, rekao je Ivančić na tribini u Cavtatu pored Dubrovnika.

Dodao je da je fašistički pozdrav “Za dom spremni” u Hrvatskoj danas “zakonski dopušten”.

Novinar i pisac iz Beogarda Tomislav Marković rekao je da su u Hrvatskoj i Srbiji na delu potpuno iste nacionalističke matrice, u kojima žrtve služe kao ”pogonsko gorivo za nove ratove i za održavanje stanja opsade”.

“Svake godine kada je godišnjica NATO bombardovanja sve televizije, i ove Vučićeve i ove opozicione, kažu da se još uvek ne zna broj žrtava. Problem je u tome što je našim nacionalistima malo to koliko je NATO pobio ljudi”, rekao je Marković.

Na tribini je promovisana Ivančićeva knjiga “Točka na U”, koja govori o suđenju upravniku koncentracionog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koje se odvijalo 1999. godine.

Ivančić je rekao da je odlučio da ovu knjigu objavi ponovo 24 godine kasnije jer ona “nije izgubila svoju temu”.

“Situacije koje su opisane u ovoj knjizi su relevantne i danas. Franjo Tuđman je sve bolji predsednik Hrvatske. Očito mu smrt prija: što je duže mrtav, on je sve bolji predsednik. O Tuđmanu se danas, 2023. godine, u Hrvatskoj misli puno bolje nego 2003. Ne mislim da će se ovom knjigom nešto promeniti, ali neka unese malo nereda”, rekao je Ivančić.

Novinar i pisac iz Splita Boris Dežulović ocenio je da građani u Hrvatskoj izgleda nemaju problem sa tim šta su im roditelji radili u Drugom svetskom ratu, ukoliko su ustaše za njih heroji.

“Dinko Šakić, upravnik koncentracionog logora Jasenovac, postoji još uvek samo u knjizi Viktora Ivančića. Zašto su ustaše zaboravile na svoga heroja. Zašto mi danas moramo pričati o Dinku Šakiću a oni su ga zaboravili?”, upitao je Dežulović.

On je ocenio da je Šakić žrtvovan i osuđen ne da bi se sudilo takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, nego upravo da bi se izbeglo suđenje toj ustaškoj državi.

Tribina je održana u okviru Festivala “Rebedu” koji se održava u Dubrovniku i Cavtatu od četvrtka, 30. marta, do nedelje, 2. aprila.

Tema ovogodišnjeg festivala je nacionalizam.

Danas su predstavljene knjige “Via Pula” i “Adresa” autora Dragana Velikića.

U subotu je na programu tribina “U susret 19. stoljeću”, na kojoj će govoriti Zoran Kesić, Andrej Nikolaidis i Dragan Bursać, uz moderaciju Pere Mrnarevića.

Na tribini “Palanačko iskustvo” u nedelju će govoriti Tarik Haverić, Boris Dežulović i Milivoj Bešlin, uz moderaciju Pere Mrnarevića.

Festival organizuju Rebedu, Art radionica Lazareti iz Dubrovnika i izdavač Ex Libris, a medijski pokrovitelji su portali Autonomija iz Novog Sada i Lupiga iz Zagreba.

(Autonomija)