Skip to main content

Trebješanin: Ako je Orlić “navijen” na demokratičnost, uspešno će je glumiti

Info 03. avg 2022.
2 min čitanja

Ako se sudi na osnovu onoga što znamo, vlast nije mogla da nađe lošije rešenje za predsednika Skupštine od Vladimira Orlića, koji ne poštuje ni procedure ni elementarnu pristojnost, kaže za N1 psiholog Žarko Trebješanin.

On podseća da je uoči izbora bilo emisija u kojima su gostovali predstavnici opozicije i Orlić, koji je, kako kaže, “brundao nesuvislo, samo da ometa, da mi ne možemo da čujemo” drugačije mišljenje.

“Kako onda mislite da takav čovek može da podstiče demokratski dijalog”, rekao je Trebješanin u pregledu štampe u emisiji Novi dan.

Međutim, ističe da nije moguće predviđati kako će se situacija razviti, zato što su predstavnici vlasti “pioni”, i poredi ih sa lutkama na navijanje.

“Ako je (Orlić) navijen da se ponaša tolerantno, da vodi parlament u nekom demokratsom duhu, on će to uspešno glumiti”, ocenio je Trebješanin.

Kaže da će poslanici vlasti morati da se suoče sa time da će dijalog postojati, i da se u parlamentu neće moći samo da se optužuje opozicija.

Za govor Vladete Jankovića, koji je predsedavao početku konstitutivne sednice kao najstariji poslanik, kaže da je “antologijski” i da je “dostojan antičkih trgova”.

Prema njegovim rečima, posle 10 godina čuo se “jedan odmeren, dostojanstven i mudar govor”.

“Ja verujem da je to šokantno za one koji su na vlasti, koji zasnivaju vlast na laži, obmanama, manipulaciji”, ocenio je Trebješanin.

Dodao je i da opozicija ne treba da “upadne u zamku” i počne da odgovara vlastima na isti uvredljiv način, već da ostane dostojanstvena.

Ukoliko premijer bude iz Srpske napredne stranke, to će biti prvi put da SNS ima sve najvažnije funkcije u državi – predsednika, premijera, predsednika Skupštine, direktora BIA. Komentarišući ovo, Trebješanin kaže da to govori da naprednjaci nemaju poverenja u SPS i da nisu u najboljoj poziciji.

“To govori o tome da nisu oni baš u nekoj dobroj situaciji. Kad ste vi sigurni u vlast vaše stranke, onda ste velikodušni. A sada, oni očigledno ne smeju ni na koga da se oslone”, kazao je on.

Njemu to govori “da su oni vrlo nesigurni i da predviđaju da će vlast biti uzdrmana”, a isti utisak mu ostavlja odluka REM-a da dodeli četiri nacionalne frekvencije televizijama Pink, Hepi, Prvoj i B92, koje su ih imale i do sada.

Prema njegovim rečima, dolazi do svojevrsne “mobilizacije”.

“To se jedino radi kada se vlast oseća vrlo nesigurno, uzdrmano, i ne predviđa da će sve baš glatko da ide u budućnosti”, kazao je on.

Govoreći o izjavi predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić da bi odbila SNS kada bi ta stranka tražila nešto, Trebješanin je rekao da oni “nema šta da traže od nje, ona zna šta treba da radi i to je pokazala”.

“Nema šta da se konsultuje Zekićka, ona zna, ili misli da zna, šta je njen posao i ponašala se kao vojnik svoje stranke”, kazao je Trebješanin.

(N1, Foto: N1https://rs.n1info.com/vesti/trebjesanin-ako-je-orlic-navijen-na-demokraticnost-uspesno-ce-je-glumiti/)