Skip to main content

Tineke Strik: Pozivam OHR da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje ili da ga smijeni

Planeta 11. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Ova borba je i dalje preko potrebna, pošto se genocid i dalje negira"

Evropski parlament danas obilježava 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, a tim povodom europarlamentarka Tineke Strik je pozvala na uvođenje sankcija predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

„Danas se obilježava 28. Evropski komemorativni dan za žrtve genocida u Srebrenici. Plenarni sastanak Evropskog parlamenta s pravom odvaja trenutak da oda počast žrtvama ovog užasnog genocida i da izrazimo našu snažnu podršku tekućim naporima za mir, pravdu i pomirenje. Nažalost, ova borba je i dalje preko potrebna, pošto se genocid i dalje negira, a ratni zločinci slave u dijelovima zemlje, uključujući i među političkim rukovodstvom RS, izjavila je Strik.

Ističe da se ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida dešava “u vrijeme kada Milorad Dodik preduzeo nove korake za pravno odcjepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje negiranjem odluka ustavnog suda i podrivanjem odluka OHR-a“, te da je Evropski parlament jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice.

„Potrebno je da EU ili grupa zemalja članica usvoji sankcije kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH. Nadalje pozivam OHR, u bliskoj koordinaciji s međunarodnom zajednicom, da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i izjava, te da koristi Bonska ovlaštenja da ga smijeni s funkcije u slučaju da nepoštivanja (ultimatuma)“, pozvala je Strik.

(Radio Sarajevo, screenshot: Face TV)