Skip to main content

Teretni brod napustio ukrajinsku luku Odesa uprkos ruskoj blokadi

Planeta 16. avg 2023.
2 min čitanja

Teretni brod napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Odesa i i plovi privremenim koridorom koji je uspostavljen za civilne brodove. To je prvi komercijalni brod koji je napustio luku od 16. jula.

Operaciju je ukrajinska vlada opisala kao privremeni „humanitarni koridor“ koji bi omogućio komercijalnim brodovima da napuste njene luke uprkos ruskoj blokadi.

Brod pod zastavom Hong Konga napustio je Odesu rano 16. avgusta, objavio je potpredsjednik Vlade Oleksandr Kubrakov na Facebooku.

Brod je bio zaglavljen u Odesi od dolaska 23. februara 2022., dan prije nego što je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu. Navodno je prevozio više od 2.000 kontejnera sa 30.000 metričkih tona robe.

Kijev je najavio „humanitarni koridor“ 8. avgusta u nastojanju da omogući odlazak brodova koji su bili zarobljeni u lukama Černomorsk, Odesa i Pivdenji.

Rusija nije komentarisala inicijativu niti je rekla da li će poštovati koridor.

Prethodno, 13. avgusta, ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na teretni brod koji se približavao ukrajinskoj dunavskoj luci Izmail. Brodu je dozvoljeno da nastavi nakon što su ga ruske trupe graničile i pretražile.

Moskva je 17. jula objavila da se povlači iz sporazuma uz posredovanje UN-a o olakšavanju ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

U.N. kritizirao je odluku, rekavši da bi to „zadalo udarac ljudima kojima je potrebna svuda“.

Od tada, Rusija je višekratnim vazdušnim napadima gađala Odesu i njenu lučku infrastrukturu.

Šef vojne administracije Odese Oleh Kiper objavio je 16. avgusta da su ruski dronovi preko noći napali „jednu od luka na Dunavu, oštetivši skladišta i žitnice“. Kiper je dodao da je tokom noći iznad Odese uništeno 11 ruskih dronova.

Moskva je takođe upozorila da će se brodovi koji putuju u ukrajinske crnomorske luke smatrati potencijalnim vojnim teretom.

U saopštenju NATO-a od 26. jula navodi se da je upozorenje „stvorilo nove rizike za pogrešnu procjenu i eskalaciju, kao i ozbiljne prepreke slobodi plovidbe“.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)