Skip to main content

Tanja Fajon u Irpinu, prizori razorenog grada

Jugoslavija 27. jul 2022.
< 1 min čitanja

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon posetila je ukrajinski grad Irpin koji je bio poprište žestokih sukoba ruskih i ukrajinskih snaga u prvim nedeljama ruske invazije.

Šefica slovenačke dipomatije doputovala je u Ukrajinu na sastanak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulevom i drugim predstavnicima vlasti u Kijevu.

Kako je Fajon objavila na svom Tviter nalogu, u Ukrajinu je došla kako bi izrazila političku i praktičnu podršku Slovenije Ukrajini i njenom hrabrom narodu.

Kako javlja N1 Slovenija, Tanja Fajon je posetila Irpin, grad udaljen oko 30 kilometara od centra Kijeva, koji je bio poprište sukoba sa ruskom vojskom tokom njene ofanzive na glavni grad Ukrajine u prvim nedeljama invazije. U pratnji slovenačke ministarke bila je i ekipa N1 Slovenija – novinarka Katja Miklavčič i snimatelj i fotograf Denis Sadiković.

Prema podacima ukrajinskih vlasti, u Irpinu je stradalo oko 300 civila, uključujući žene i decu.

U Irpinu je do početka ruske invazije živelo oko 60.000 ljudi, a bio je popularan među mlađim porodicama zbog blizine Kijeva i nižih troškova života, a nadležni tvrde da se u grad dosad vratilo oko 70 odsto stanovnika.

U gradu su, međutim, vidljivi ožiljci ruske ofanzive i biće potrebno još mnogo vremena kako bi se objekti i infrastruktura u potpunosti obnovili. Ukrajinski zvaničnici izrazili su nadu da će slovenačke opštine pomoći obnovu Irpina.

Kako bi sprečili nadiranje ruske vojske, ukrajinske snage su srušile most na putu koji povezuje Kijev i Iripin. Irpin se, inače, nalazi nedaleko od Buče gde su, prema navodima vlasti u Kijevu, ruske snage počinile ratne zločine.

(N1)