Skip to main content

Tamara Nikčević: Građani Crne Gore 2. aprila odlučuju o sudbini svoje zemlje, ali i regije

Jugoslavija 30. mar 2023.
2 min čitanja

"Naknadno guslanje neće pomoći"

Građani Crne Gore 2. aprilia odlučuju ne samo o budućnosti svoje zemlje, nego i regije, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba poznata novinarka i politička komentatorica Tamara Nikčević u povodu predstojećeg drugog kruga predsjedničkih izbora.

Predstavnik politike iz devedesetih

Oko 550 hiljada birača upisanih u birački popis birat će između dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), i njegovog protukandidata iz prosrpskog pokreta Europa Jakova Milatovića.

Đukanović je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori osvojio podršku 35 posto glasova, dok je Milatović imao podršku 29 posto birača.

“U rukama građana Crne Gore je odluka u kojem će se pravcu kretati i njihova zemlja i Zapadni Balkan: u ‘srpski svet’ Šešelja, Rakovića, Bokana, popova crkve Srbije i politike koja je u krvi srušila SFR Jugoslaviju, ili u Europsku uniju (EU)”, kazala je Nikčević.

Prema njezinim riječima, Jakov Milatović, koga je, očekivano, podržala i vlast i opozicija, i provladini i ogromna većina tobože slobodnih medija u Srbiji i entitetu RS, “najbolji je i predstavnik i nasljednik one politike koja je devedesetih Jugoslaviju zavila u crno“.

Naknadno guslanje neće pomoći

“Istovremeno, i politike koja je 1918. okupirala i poništila Crnu Goru… Ako se građanima Crne Gore 2. aprila ponovi 1918. godina, to će biti posljedica ne samo neprincipijelne, amoralne politike Moskve, Washingtona i Beograda, nego prije svega odluke crnogorskih građana da, baš kao i 1918., svojom voljom ponište suverenu, građansku, prozapadnu Crnu Goru. Kao i evropsku perspektivu regiona. Naknadno guslanje i lelekanje zbog pogrešne odluke neće pomoći, baš kao što nije pomoglo ni 1918.“, zaključila je Nikčević u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao jer da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom i Kosovom te da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito odgovorili zapadni partneri.

(Radio Sarajevo, foto: Antena M)