Skip to main content

Svjetska banka: Nema finansiranja za Ugandu zbog zakona protiv homoseksualaca

Planeta 09. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Naš cilj je zaštititi seksualne i rodne manjine od diskriminacije i isključivanja u projektima koje finansiramo"

Svjetska banka je rekla da neće razmatrati nove kredite za Ugandu nakon što je ta istočnoafrička država ranije ove godine donijela zakon protiv homoseksualaca koji su osudile grupe za ljudska prava.

Svjetska banka (SB) poslala je tim u Ugandu nakon što je zakon stupio na snagu u maju i utvrdila da su potrebne dodatne mjere kako bi se osigurala usklađenost projekata s ekološkim i društvenim standardima SB.

„Nikakvo novo javno finansiranje Ugande neće biti predstavljeno našem Upravnom odboru dok se ne testira učinkovitost dodatnih mjera“, rekla je grupa Svjetske banke u utorak (8. avgusta) u izjavi.

„Naš cilj je zaštititi seksualne i rodne manjine od diskriminacije i isključivanja u projektima koje finansiramo. O tim mjerama trenutno se raspravlja s vlastima“, dodaje se.

Zakon protiv homoseksualaca, koji propisuje smrtnu kaznu za neke homoseksualne radnje, potpisan je u maju. Ima široku podršku u zemlji, a zvaničnici Ugande bili ignorisali su zabrinutosti da bi partneri poput Svjetske banke i drugih mogli povući sredstva zbog zakona. Neki zvaničnici su sugerisali da su prijetnje ukidanjem finansiranja neprikladne.

Agencija AP nije dobila komentar od finansijskih vlasti u Ugandi, koje mjesecima pokušavaju osigurati nova sredstva od najvećeg multilateralnog zajmodavca u zemlji.

U saopštenju Svjetske banke navodi se da unatoč posljednjoj odluci ostaje „predana pomaganju svim Uganđanima, bez izuzetaka, da izađu iz siromaštva, pristupe osnovnim uslugama i poboljšaju svoje živote“.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava navela je da je ugandski zakon „drakonski i diskriminatorski“, opisujući ga kao „recept za sistemsko kršenje prava“ LGBTQ+ osoba i drugih.

Sjedinjene Države su upozorile na ekonomske posljedice zbog usvajanja zakona.

Aktivisti su osporili zakon na sudu, ali ostaje nejasno kada će započeti saslušanja.

Homoseksualnost je kriminalizovana u više od 30 od 54 afričke zemlje.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)