Skip to main content

Svet plastike na Detelinari: Iskorak đaka Umetničke škole u komšiluk

Građani 13. мај 2022.
3 min čitanja

"Preradimo plastični otpad, stvarajmo zajedno!"

Pozivamo naše komšije sa Detelinare, kao i Novosađane iz drugih delova grada da nam u sredu 18. maja dođu u goste – da se sretnemo, družimo, razgovaramo, da prerađujemo sakupljeni plastični otpad, da ga ozvučimo, da sviramo, da stvaramo – poziv je Borke Stojić iz Centra kuda.org (Detelinara, Braće Mogin 2), organizacije koja u saradnji sa beogradskom umetničkom organizacijom Minipogon i Srednjom školom za dizajn “Bogdan Šuput” sprovodi program “Tehnologije umetničkog stvaralaštva: Učenje o održivom dizajnu – razvoj svesti o okolini kroz umetnost” .

Dosadašnje aktivnosti obuhvatale su višemesečne edukacije i radionice pod nazivom “Svet plastičnog otpada”, koje su se, u okviru posebno kreiranog programa nastave, odvijale u školi “Bogdan Šuput” – sa učenicima su, uz njihove profesore, radili domaći i strani umetnici i predavači.

Prvobitna uspešno osmišljena, i po ocenama đaka, izuzetno zanimljiva i korisna blok nastava u školi nedavno je postala “tesna u sopstvenoj koži”. Srećom, jer su tako višemesečni rad, obuka, učenje, razmena ideja iznedrili zamisao da se u sredu 18. maja od 12 do 16 sati ispred Centra kuda.org (Detelinara, Braće Mogin 2, parkić preko puta Pošte 21113), stvaralačka ideja osvetli i osvesti u javnom prostoru, tako što će “Svet plastike” iskoračiti u komšiluk.

Ali, bez brige – đaci i umetnici obećavaju sugrađanima da tom prilikom neće biti smarajućih takozvanih tribina, uobičajenih prezentacija, niti sličnih formi oficijelnih lekcija i uštogljenih “stručnih” promišljanja i razgovora. Umesto toga, domaćini će s gostima, koje pozivaju da sa sobom ponesu plastični otpad (isklučivo i samo broj 2 i broj 5) razgovarati o fenomenu plastike i tehnologije materijala, ekološkim i ekonomskim temama i održivim sistemima, te o upravljanju otpadom i njegovoj reciklaži, ne bi li se, između ostalog, smanjio negativni uticaja otpada na naše zdravlje i životno okruženje.

Plastični otpad koji građani, ako žele, mogu da donesu sa sobom, prerađivaće se zajednički u javnom prostoru na Detelinari na posebno i originalno konstruisanim mašinama za reciklažu i obradu plastike. Komšiluk – deca, građani, umetnici – će zajedničkim snagama i znanjem poketati šreder, kompresor, ekstruder, indžektor, delove mašina za preradu plastike (koje su sačinili umetnici iz organizacije Minipogon), te od recikliranih delova plastičnog otpada stvarati predmete novih oblika i namene.

Kolektor za sakupljanje plastičnog otpada, a po zamisli i dizajnu učenika Škole “Bogdan Šuput”, biće takođe postavljen u javnom prostoru za rad i druženje, kao i posebna postavka đačkih radova plakata, vezanih za temu prerade plastike.

U svojevrsnom umetničko-ekološkom procesu na otvorenom, javnom prostoru, te zajedničkom osvešćivanju novih mogućnosti u reciklaži plastičnog otpada učestvovaće, u sredu na Detelinari, i mnogobrojni gosti iz inostranstva.

Iz Beča dolazi vizuelna umetnica Natali Divan (Natalie Deewan), koja ima veliko iskustvo u radu sa različitim oblicima adaptiranja i inkluzivnih procesa društvenih zajednica. Na predstojećem događaju podeliće svoja iskustva sa učenicima.

Jedan od gostiju je – đacima već dobro poznat, a i komšiluk će tog dana imati prilike da ga upozna – pesnik i muzičar, Novosađanin koji živi i stvara u Portugaliji, Aleksandar Carić. On je i upravnik orkestra u Portugaliji, koji se posvećeno bavi inkluzijom dece oštećene u razvoju i njihovom integracijom u zajednicu. Carić ima bogato iskustvo u radu sa reciklažom različitih materijala i metodom po principu “uradi sam” sklapanja polu-fabrikanata (redy – made objekata), te koncipiranja novih instrumenata. Ovom prilikom Carić će, uz asistenciju svih koji žele da učestvuju, eksperimentisati sa ozvučavanjem mašina i predmeta dobijenih preradom plastike.

Glavni likovi ovog teatra iz sveta plastičnog otpada su, razume se, učenici Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” ( poznatijeg naziva “čuvena umetnička škola na Detelinari”, kako je od milošte, a zasluženo, zovu), koji su odlučili da iskorače u svoj komšiluk i ponude okruženju zajednički aktivizam na dobrobit svih.

Branislava Opranović (Autonomija)