Skip to main content

Svedok u procesu rehabilitacije Nikole Kalabića: Četničku kolaboraciju rehabilitovao je najpre režim Borisa Tadića

Građani 08. avg 2022.
2 min čitanja

"Sami četnički izvori su govorili o zločinima jedinica pod Kalabićevom komandom nad srpskim civilima u okupaciji"

U Vučićevoj Srbiji „pravda“ se, očito, deli kamom i to onom četničkom, komentariše za Danas istoričar Milivoj Bešlin i svedok u procesu rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Ali ne smemo zaboraviti, dodaje on, da je Vučićev režim do kraja rehabilitovao ratne zločince iz ratova 1990-ih, ali i da je četničku kolaboraciju i ratne zločine u potpunosti u javnom prostoru i kroz zakonodavni okvir i sudske organe rehabilitovala prethodna vlast, odnosno režim Borisa Tadića.

– Današnja ponovna rehabilitacija Nikole Kalabića je bruka i našeg pravosuđa i kompletnog društva. Pošto sam u jednom delu učestvovao u ovom procesu, mislim da nije bilo posebne zainteresovanosti izvršne vlati da vrši pritisak. Nisu ni morali jer je režim danas stvorio takvu atmosferu u društvu da je ovakva odluka logična i očekivana, a svaka druga bi bila primljena kao iznenađenje. Ali hoću da kažem da u našem pravosuđu i dalje ima savesnih i časnih ljudi – kaže Milivoj Bešlin.

Prema njegovim rečima, tužiteljka u Valjevu Dragana Marković je oborila prvu odluku o rehabilitaciji Kalabića koju je takođe doneo sudija Obradović.

– I na njen poziv smo neke moje kolege i ja svedočili pred sudom u Valjevu u ponovljenom postupku. Iako je taj postupak pred sudom bio vrlo korektan, već tada je bilo očito da postupajući sudija poklanja veće poverenje onim istoričarima i izvorima koji su zastupali tezu da je potrebna rehabilitacija Kalabića, dakle, onima koji su ga oslobađali svake krivice. Ipak, problem je sistemski, nešto što bi moralo da bude naučni spor istoričara u časopisima i knjigama, mi smo preneli na sudnicu i to govori o apsurdnosti i štetnosti zakona o rehabilitaciji koji je doneo prethodni režim, a naprednjaci su odbili da ga menjaju ili stave van snage – ističe naš sagovornik.

Kako dodaje, društvene posledice ovakve rehabilitacije veoma su štetne.

– Kalabićeva Gorska garda je odgovorna za brojne zločine upravo na teritoriji okupirane Srbije nad civilnim stanovništvom. Mislim na sela Kopljare i Drugovac 1944. i na Fojnicu u BiH 1945. godine. Sami četnički izvori su govorili o zločinima jedinica pod Kalabićevom komandom nad srpskim civilima u okupaciji, neki od njih su se žalili i samom Mihailoviću – objašnjava Milivoj Bešlin.

Nisam siguran, napominje on, koliko će ova sudska odluka koja je loša i štetna i ne uvažava elemntarne činjenice doprineti daljoj moralnoj degradaciji našeg društva, posebno ako pogledate televizije sa nacionalnim frekvencijama, murale u javnom prostoru i sl. to je potpuna ne samo rehabilitacija, nego i glorifikacija svih ratnih zločina i zločinaca i iz Drugog svetskog rata i iz ratova 1990-ih.

– Većinska Srbija pod aktuelnim režimom je čvrsto rešena da sebe i sve nas čvrsto veže i da nas identifikuje sa zločinom i porazom. Otpora takvoj strašnoj nameri je premalo, jer je premalo onih koji se protive vladajućoj nacionalističkoj i naci-šovinističkoj ideologiji kao ključnoj političkoj legitimaciji autoritarne vlasti Aleksandra Vučića – ističe sagovornik Danasa.

Kako zaključuje, kolaboracija nije bila sa fašizmom u Drugom svetskom ratu, kolaboracija je bila fašizam i zbog toga je svaka rehabilatacija kolaboracije u stvari rehabilitacija fašizma.

(Danas)