Skip to main content

Sve duža lista država u SAD koje zabranjuju TikTok

Planeta 14. jan 2023.
3 min čitanja

"Na meti je kritičara koji kažu da bi kineska vlada preko ove aplikacije mogla da pristupi podacima korisnika, kao što su istorija pregledavanja i lokacija"

Viskonsin i Severna Karolina pridružile su se grupi od najmanje 22 države u zabrani popularne aplikacije za društvene mreže TikTok na službenim uređajima. U toj grupi su i Misisipi, Indijana, Luizijana i Južna Dakota. Kongres je takođe nedavno zabranio TikTok na većini uređaja koje je izdala vlada SAD zbog zabrinutosti obe stranke oko bezbednosti.

Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država takođe su zabranile aplikaciju na vojnim uređajima.

TikTok koristi dve trećine američkih tinejdžera i postao je drugi najpopularniji domen na svetu.

U vlasništvu je kineske kompanije ByteDance, koja je svoje sedište preselila u Singapur 2020. godine. Na meti je kritičara koji kažu da bi kineska vlada preko ove aplikacije mogla da pristupi podacima korisnika, kao što su istorija pregledavanja i lokacija.

Konkretno, u Vašingtonu dugo raste zabrinutost da bi Peking mogao iskoristiti zakonsku i regulatornu moć da prigrabi podatke američkih korisnika ili da pokuša da progura prokineske narative ili dezinformacije.

Zašto su Viskonsin i Severna Karolina zabranili TikTok?

Demokratski guverner Viskonsina Tony Evers kao razlog je naveo zabrinutost za privatnost i bezbednost. Nakon konsultacija sa Federalnim istražnim biroom (FBI) i zvaničnicima za hitne slučajeve o aplikaciji, Eversova naredba se primenjuje na većinu državnih agencija, sa nekim izuzecima kao što su kriminalistički istražitelji koji možda koriste aplikaciju za praćenje određenih ljudi.

Sistem Univerziteta Viskonsin (UV), koji zapošljava 40.000 nastavnika i osoblja, takođe je izuzet. Ali portparol UV System-a je rekao da uprkos izuzeću, univerzitet sprovodi nadzor i kreće ka postavljanju ograničenja na upotrebu aplikacije na uređajima kako bi se zaštitili od ozbiljnih rizika za sajber bezbednost.

I Evers i guverner Severne Karoline Roy Cooper takođe su zabranili korišćenje WeChat-a, kineske aplikacije za razmenu poruka, na uređajima u vlasništvu države.

„Za nas je važno da zaštitimo državnu informatičku tehnologiju od stranih zemalja koje su aktivno učestvovale u sajber napadima na Sjedinjene Države“, rekao je Cooper. „Zaštita Severne Karoline od sajber pretnji je od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti, privatnosti i uspeha naše države i njenih ljudi“, kazao je.

Zbog čega zabrinjava TikTok?

I FBI i Federalna komisija za komunikacije upozorili su da bi vlasnik ByteDance Ltd. mogao da deli podatke korisnika TikTok-a sa kineskom autoritarnom vladom.

Američki zvaničnici takođe brinu da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za guranje prokineskih narativa ili dezinformacija.

Strahove su podstakli novinski izveštaji prošle godine da je tim sa sedištem u Kini nepropisno pristupio podacima američkih korisnika TikTok-a, uključujući dva novinara, u okviru programa tajnog nadzora kako bi otkrio izvor curenja informacija u medije.

Takođe postoji strahovanje da kompanija šalje masu korisničkih podataka u Kinu, kršeći stroga evropska pravila o privatnosti. Pored toga, postojala je zabrinutost zbog sadržaja TikTok-a i da li šteti mentalnom zdravlju tinejdžera.

Ko je pogurao ograničenja?

Godine 2020. tadašnji predsednik SAD Donald Trump i njegova administracija pokušali su da zabrane poslove sa vlasnikom TikToka, da ga primoraju da rasproda svoju američku imovinu i ukloni je iz prodavnica aplikacija. Sudovi su blokirali Tuampove napore da zabrani TikTok.

Sadašnji predsednik Joe Biden ukinuo je Trumpove naredbe nakon što je preuzeo dužnost, ali je naredio detaljnu studiju o ovom pitanju.

Planirana prodaja TikTok-ove imovine u SAD je odložena. U Kongresu je zabrinutost oko aplikacije bila dvostranačka. Kongres je prošlog meseca zabranio TikTok sa većine uređaja koje je izdala vlada SAD zbog zabrinutosti obe stranke oko bezbednosti. Senat je u decembru odobrio verziju zabrane TikTok-a čiji je autor konzervativni republikanski senator Josh Hawley iz Misurija, glasni kritičar velikih tehnoloških kompanija.

Demokratski predstavnik SAD Raja Krishnamoorthi, iz Ilinoisa, ko-sponzorisao je zakon kojim se TikTok-u u potpunosti zabranjuje rad u SAD, a mera koju je Kongres odobrio u decembru imala je podršku predsednice Predstavničkog doma demokrata Nancy Pelosi.

Šta kaže TikTok?

„Razočarani smo što toliko država uskače u politički voz da bi donele politike koje neće učiniti ništa za unapređenje sajber bezbednosti u njihovim državama i koje su zasnovane na neosnovanim lažima o TikToku“, naveo je Jamal Brown, portparol TikToka, u e-poruci.

TikTok razvija planove za bezbednost i privatnost podataka kao deo tekuće revizije nacionalne bezbednosti koju sprovodi administracija predsednika Joe Bidena, navodi se.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)