Skip to main content

Sutra prvo ročište po kolektivnoj tužbi vlasnice Galensa protiv ekoloških aktivista

Autonomija 09. feb 2022.
< 1 min čitanja

Pred sudom u Novom Sadu sutra će se održati prvo ročište po tužbi vlasnice kompanije Galens Sanje Petrić protiv Pokreta Odbranimo šume Fruške gore i organizacije Fruškać, saopštile su danas te ekološke organizacije.

U prvoj od pet tužbi koliko je podnela, Sanja Petrić aktiviste tereti za demontiranje žičane ograde i neovlašćeni ulaz na privatni posed, u oktobru 2021. godine.

Aktivisti tvrde da je porodica Petrić protivzakonito ogradila žičanom ogradom dužine od sedam do devet kilometara, odnosno oko 400 hektara površine koja je uglavnom pod šumom Nacionalnog parka Fruška gora.

Kako su objasnili, Petrići su na taj način blokirali tri javna atarska puta i onemogućili posetiocima i meštanima korišćenje tih puteva.

Pored toga, kako su naveli, sporna je izgradnja betonskog puta zbog kog je isečeno oko dva hektara šume u zaštićenom području.

Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podsetila je da su članovi tog pokreta podneli brojne prijave i pokrenuli niz postupaka, kako bi sprečili dalje uništavanje Nacionalnog parka i zaštitili javni interes.

“Supružnici Petrić ostvaruju svoje privatne interese na očiglednu štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru, bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu”, Kazala je Dragana Arsić.

Nikola Arežina iz udruženja Fruškać, koji je presekao žicu na dva mesta kao i katanac od kapije, rekao je da je to uradio kako bi divlje životinje mogle slobodno da dođu do pojila, jer se dešavalo da se zaglave u žici i uginu.

Ovo je prva od pet takozvanih SLAPP tužbi koju su supružnici Petrić podneli protiv aktivista.

(Autonomija, foto: OŠFG)