Skip to main content

Suspendovani arhiepiskop ponovo služi

Planeta 26. sep 2011.
< 1 min čitanja

Vernike Pravoslavne crkve Amerike (OCA) iznenadila je vest da je suspendovani arhiepiskop ove crkve Serafim Storhajm služio u  kanadskom  gradu  Viktorija (Britanska Kolumbija). Nakon bogosluženja, u čast gosta priredjena je svečana večera sa raznovrsnim menijem.

Arhiepiskop je prošle godine uhapšen i ispitan od strane policije povodom „verodostojnih prijava“ da je dok je bio monah imao seksualne kontakte sa dvema  maloletnim osobama u starosti od 10 godina. Nakon ispitivanja, arhijerej je platio kauciju i pušten da na slobodi sačeka sudjenje, uz zabranu kontakata sa maloletnim licima. Policija mu je oduzela putnu ispravu. Na vanrednom zasedanju crkvenog sinoda 30. novembra 2010. arhiepiskop je suspendovan do sudjenja (zabrana sveštenoradnji), uz najavu da će biti raščinjen ako bude izrečena presuda.

Medju brojnim  vernicima se smatra da se ovim krše uslovi njegovog oslobanjanja iz pritvora, pošto će doći u kontakt sa maloletnicima. Njegovo slobodno kretanje vredja  one koji su povredjeni njegovim prestupima.

Nije poznato da li arhiepiskop Serafim za svoj nastup ima dozvolu vrha crkve.

Još pre dvadeset godina je uz blagoslov  crkve otvorena  telefonska, potom internet linija, za prijavu seksualne zloupotrebe od strane pravoslavnih sveštenika u Americi (SNAP Network). Ovoj liniji javljaju se i žrtve sveštenika drugih crkava i religija.

(VIA)