Skip to main content

Sukobi na sahrani novinarke Al Jazeere u Jerusalimu

Planeta 13. maj 2022.
2 min čitanja

"Izraelske bezbednosne snage tukle su prisutne koji su želeli da hodaju pored kovčega"

Hiljade ljudi okupilo se u Jerusalimu na sahrani palestinsko-američke novinarke Al Jazeere Širin Abu Akleh koja je ubijena dok je izveštavala o izraelskom napadu na palestinski kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija sukobila se 13. maja sa građanima koji su se okupili u pogrebnoj povorci, prenela je agencija Reuters.

Maskirani policajci suočili su se sa mnoštvom Palestinaca koji su mahali zastavama i skandirali u kompleksu bolnice Svetog Josifa u istočnom Jerusalimu, koji je pripojio Izrael, pokazuju televizijski snimci.

Izraelske bezbednosne snage tukle su prisutne koji su želeli da hodaju pored kovčega sa telom Abu Akleh u naselju Sheikh Jarrah, ne dozvoljavajući im da ga nose, piše Al Jazeera Balkans.

Policajci su jurišali na ljude i u jednom trenutku se grupa koja je nosila kovčeg sa telom ubijene novinarke naslonila na zid i zadržala kovčeg neposredno pre nego što je jedan kraj udario u zemlju.

Mourners carry the coffin of slain Al Jazeera veteran journalist Shireen Abu Akleh during her funeral in Jerusalem, Friday, May 13, 2022. Abu Akleh, a Palestinian-American reporter who covered the Mideast conflict for more than 25 years, was shot dead Wednesday during an Israeli military raid in the West Bank town of Jenin. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Scene nasilja su naglasile rastući gnev zbog ubistva Širin Abu Akleh koje je dolilo ulje na vatru postojećeg sukoba.

Abu Akleh ubjena je 11. maja dok je izveštavala o izraelskom napadu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinske vlasti su za ubistvo okrivile izraelske snage.

Izraelska vojska saopštila je 13. maja da je početna istraga „zaključila da nije moguće nedvosmisleno utvrditi izvor vatre od koje je stradala Abu Akleh“.

Evropska unija i Ujedninjene nacije osudili su ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i zatražili nezavisnu istragu o okolnostima njene smrti.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta/AP)