Skip to main content

Sudija američkog Vrhovnog suda govori kao u distopiji “Sluškinjina priča”

Planeta 12. јун 2024.
2 min čitanja

Kačili zastave poput onih koje su nosili izgrednici koji su nasilno upali u Kapitol dok su ponavljali Trampove lažne tvrdnje o izbornoj prevari

Sudija Vrhovnog suda SAD Semjuel Alito je snimljen kako u razgovoru dovodi u pitanje da li je kompromis između ljevice i desnice u Americi moguć. Čuje se i da se taj konzervativni sudija slaže sa ženom koja kaže da SAD trebalo da se vrate „pobožnosti“.

Snimak je na mreži Eks objavila liberalna rediteljka Loren Vindzor, navodeći da je nastao prošle sedmice na godišnjoj večeri Istorijskog društva Vrhovnog suda.

„Jedna ili druga strana će pobijediti“, rekao je Alito. „Može da postoji način da se sarađuje, da se živi zajedno u miru, ali to je teško, znate, jer postoje razlike u suštinskim stvarima oko kojih zaista ne može da bude kompromisa“.

Vindzor je tada rekla Alitu:

„Mislim da je rješenje zaista kao pobjeda u moralnom argumentu. Ljudi u ovoj zemlji koji vjeruju u Boga moraju da nastave da se bore za to, da našu zemlju vrate ‘na mjesto pobožnosti’”.

„Slažem se“, odgovorio je Alito.

Vindzor je razgovarala i sa Džonom Robertsom, predsjedavajućim Vrhovnog suda, koji je odbacio sličan argument. Kada je Vindzor sugerisala da bi sud trebalo da povede naciju na „hrišćanski“ put, Roberts je odgovorio:

„Ne znam da li je to tačno“.

Alito je odbacio pozive da se povuče iz predmeta Vrhovnog suda koji uključuju bivšeg predsjednika Donalda Trampa i optužene zbog napada na Kongres 6. januara pošto su se pojavile priče o kontroverznim zastavama koje su se vijorile ispred njegovih kuća.

U pismima poslanim članovima Kongresa, Alito je rekao da je njegova supruga Marta-En odgovorna za stavljanje zastave naopako ispred njihove kuće 2021. i zastave „Obraćanje nebu“ (Appeal to Heaven) na njihovoj kući na plaži u Nju Džersiju prošle godine. Obje zastave bile su poput onih koje su nosili izgrednici koji su nasilno upali u Kapitol u januaru 2021. dok su ponavljali Trampove lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Roberts je odbio poziv da se sastane sa demokratskim senatorima kako bi razgovarali o etici Vrhovnog suda i zastavama koje su se vijorile ispred Alitovih domova.

U intervjuu za časopis „Roling stoun“, Vindzor je rekla da je razgovore sa Alitom i Robertsom tajno snimila, jer je „Vrhovni sud obavijen velom tajne i oni odbijaju da se podvrgnu bilo kakvoj odgovornosti suočeni sa ogromnim dokazima o ozbiljnim kršenjima etike“.

„Mislim da je opravdano preduzimanje ovakvih mjera”, zaključila je ona.

(Glas Amerike, foto: Pixabay)