Skip to main content

Sudbonosna nedelja za evro

Planeta 26. sep 2011.
2 min čitanja

 U četvrtak  Bundestag glasa o proširenom fondu za spasavanje evra (EFSF). Biće to važan test za kancelarku, jer vladajuća većina u Nemačkoj, koju čine njeni demohrišćani i liberali, nije stabilna. Govori se o koaliciji koja je „na ivici da se raspadne“, o prevremenim izborima…

Nema bankrota Grčke, nema povratka na marku

„Situacija je ozbiljna“, izjavila je Merkel govoreći o evru. Međutim, zajednička valuta je vredna svih napora potrebnih da se spasi. I kada je govorila o vladajućoj koaliciji, njena dijagnoza je glasila „vrlo teška i komplikovana“ situacija. Ipak, ona je uverena da će prilikom glasanja o evru u Bundestagu, demohrišćani i liberali imati sopstvenu većinu i da takozvana kancelarska većina, u ovom slučaju nije neophodna. „Ta većina je potrebna pre svega za izbor kancelarke, ili kod važnih kadrovskih odluka“, objasnila je Angela Merkel. Opozicija – SPD i Zeleni, žele da glasaju za fond za spasavanje evra, ali, međutim, smatraju da ako se u Bundestagu ne dobije kancelarska većina, to znači skori raspad koalicije. Koalicija ima ukupno 330 glasova u Bundestagu. Kancelarska većina je 311 glasova.

To znači, viđeno iz perspektive opozicije, da koalicija sebi može da dozvoli maksimalno 19 neistomišljenika. Angela Merkel odlučno je odbacila bilo kakve radikalne korake u aktuelnoj dužničke krizi: dakle neće biti bankrota Grčke ili povratka na marku u Nemačkoj. „Lako je reći otpisivanje dugova. Ali, to bi značilo masivan gubitak poverenja investitora u celoj evrozoni, uz nesagledive posledice“, rekla je kancelarka. „Tada više niko, nigde u Evropi, ne bi ulagao novac“. A povratak na nemačku marku bi bio loš po izvoz, jer bi nemačka roba znatno poskupela na tržištu.

Prezadužene zemlje da izgube deo suvereniteta

Angela Merkel izričito je naglasila da budućim trajnim mehanizmom za spasavanje (ESM), treba stvoriti mogućnost za kontrolisani bankrot prezaduženih zemalja. ESM fondovi bi 2013. trebalo da zamene EFSF. Bundestag će o tome glasati, verovatno početkom iduće godine. Nemačka kancelarka ostaje pri svom tvrdom stavu kada je reč o velikim dužnicima u evro-zoni. „Ako se neka država ne pridržava obveza iz pakta stabilnosti evra, ubuduće mora postojati mogućnost da bude kažnjena, tako što će izgubiti deo suvereniteta. Moramo raditi da na promeni ugovora kako bi smo državu mogli da tužimo makar pred Evropskim sudom pravde“, rekla je Angela Merkel.

(Deutsche welle)