Skip to main content

Sud u Turskoj osudio gradonačelnika Istanbula, jednog od najvećih rivala Erdogana

Planeta 14. дец 2022.
< 1 min čitanja

Sud u Turskoj osudio je danas gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, jednog od najvećih rivala predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana, na više od dve godine zatvora i izrekao mu zabranu političkog delovanja zbog vređanja javnih zvaničnika.

Presuda dolazi samo šest meseci pre predsedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima je Imamoglu razmatran kao potencijalno jak protivnik Erdoganu, prenosi Kliks.

Imamoglu, iz opozicione Republikanske narodne partije (CHP), osuđen je zbog govora posle lokalnih izbora u Istanbulu 2019, kada je rekao da su oni koji su poništili glasanje „budale“. Za to delo predviđena je maksimalna kazna zatvora od četiri godine.

Imamoglu je na lokalnim izborima u martu 2019. godine tesno pobedio kandidata iz Erdoganove vladajuće partije. Nakon što su ti rezultati poništeni, on je ubedljivo pobedio na ponovnom glasanju i tako okončao dvadesetpetogodišnju vladavimu Erdoganove partije u Istanbulu.

Smatra se da ishod izbora 2023. zavisi od sposobnosti Republikanske narodne partije i drugih opozicionih stranaka da udruže snage oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoganu i njegovoj Partiji pravde i razvoja, koja vlada Turskom već dve decenije.

Advokati Imamoglua najavili su žalbu na presudu, pa će o njegovoj zatvorskoj kazni i zabrani političkog delovanja odlučivati drugostepeni sud, a moguće je da postupak neće biti završen do izbora u junu naredne godine.

(FoNet, Foto: Pixabay)