Skip to main content

Sud u Strazburu traži od Srbije da ne izruči turskog državljanina

Info 16. сеп 2021.
2 min čitanja

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Srbije da turski državljanin S.O. koga traže vlasti u Turskoj, ne bude deportovan u tu zemlju dok se ne proceni njegov slučaj.

U dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da je Evropski sud za ljudska prava u sredu zatražio da Srbija ne deportuje S.O. u Tursku pre 21. septembra i da je takva odluka doneta u interesu stranke i pravilnog vođenja postupka.

U odluci Evropskog suda za ljudska prava ne navode se detalji slučaja i za šta je turski državljanin osuđen.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) piše da se radi o kurdskom aktivisti koji je u Turskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

„Kurdski aktivista S.O. član je Kurdistanske radničke partije, zabranjene u Turskoj. Turski sud ga je u januaru 2020. osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog članstva u partiji i navodne umešanosti u sukobe između turskih snaga i Kurdistanske radničke partije 2015. godine na jugoistoku Turske“, navodi BIRN.

BIRN piše i da je S.O. trenutno u Srbiji i da ga je policija privela na beogradskom aerodromu u sredu po povratku iz Rumunije te da je iste večeri pušten.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo pravde Srbije nisu se oglašavali povodom tog slučaja.

Evropski sud za ljudska prava je od Srbije zatražio i da dostavi informacije da li je turski državljanin S.O. zadržan na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i da li se suočava sa deportacijom u Tursku.

Takođe, Sud je zatražio informaciju da li je turski državljanin tražio azil u Srbiji, da li je registrovan kao tražilac azila, a u slučaju da je Srbija odbila da mu da azil, Sud je tražio da mu se dostave razlozi odbijanja.

Traže i obaveštenje da li je turskom državljaninu dozvoljeno da ga poseti advokat na aerodromu.

Evropski sud za ljudska prava nije bio dostupan za hitan komentar.

(Beta, foto: Savet Evrope)