Skip to main content

Šućurović: SVM namerno diže tenzije, prihvatni centar neće biti u KUD-u

Autonomija 24. okt 2015.
< 1 min čitanja

Zgrada Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Jokai Mor” u Novom Bečeju neće biti prihvatna stanica za privremi smeštaj izbeglica, rečeno je na sastanku predsednika te opštine Saše Šućurovića sa državnim sekretarom u Ministarstvu za socijalna pitanja Nenadom Ivaniševićem.

“Od početka je jasna situacija da ruta migranata uopšte ne prolazi kroz Novi Bečej i da je odgovor na Vladin zahtev da se odrede potencijani objekti za prijem azilanata u našem slučaju samo formalna stvar, ali je već to bilo dovoljno za političku zloupotrebu”, rekao je Šućurović a prenosi njegov kabinet.

Izvršni odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) protestovao je pre tri dana zbog odluke Saveta za migracije opštine Novi Bečej, kojom se prostorije sedišta Mađarskog kulturno- umetničkog Društva “Jokai Mor” određuju za mogući prihvatni centar za migrante i pozvao na preispitivanje te odluke.

“Ne znamo čime su se rukovodili članovi Saveta pri donošenju ovakve odluke. To je jedini objekat u Novom Bečeju koji služi za kulturne potrebe brojčano manjinske zajednice vojvođanskih Mađara”, naveo je SVM i dodao da se od 2003. godine neprekidno ulažu sredstva u “izgradnju i ulepšavanje” tog prostora.

Saša Šućurović je ocenio da je saopštenje SVM-a primer “namernog podizanja međunacionalnih tenzija” u Novom Bečeju.

“Nećemo dozvoliti da se fabrikuju izmišljeni problemi kojih u stvari realno nema, samo zbog toga da neko stekne bolje početne pozicije u predizbornoj kampanji”, poručio je Šućurović.

Prema njegovim rečima, izbeglička ruta ne prolazi kroz Novi Bečej, a odluka opštine da se odrede potencijani objekti za prijem azilanata bila je samo formalna stvar, ali je “već to bilo dovoljno za političku zloupotrebu”.

Šućurović je naveo da je Savet za migracije opštine Novi Bečej doneo novu odluku i odredio drugu lokaciju za prihvatni centar za izbeglice.

(Autonomija)