Skip to main content

Subotica: Peta generacija polaznika lektorata hrvatskog jezika

Vojvodina 26. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u vojvođanskim školama prati gotovo 500 učenika osnovnih škola"

U Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) u Subotici počela je nastava pete generacije polaznika lektorata hrvatskog jezika.
Kako piše nedeljnik Hrvatska riječ, dvosemestralni Program za sticanje kompetencija iz hrvatskog jezika, kulture i književnosti s metodikom rada upisao je 21 polaznik.

„Na lektoratu su nastavnici koji su predmetno stručni, ali jezično nisu i ovaj lektorat će pomoći da steknu i tu jezičnu kompetenciju“, kazala je pred početak lektorata Margareta Uršal iz HNV-a. Prema njenim rečima, to će omogućiti da još kvalitetnije izvode nastavu na hrvatskom jeziku.

Nastava se izvodi u okviru Centra za usavršavanje nastavnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Lektorat hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren je 2018.

U ovoj školskoj godini u osnovnim školama u Subotici i Bačkom Monoštoru nastavu na hrvatskom jeziku pohađaju 242 učenika. U srednjim školama u Subotici nastavu na hrvatskom prati 216 učenika.

Izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u vojvođanskim školama prati gotovo 500 učenika osnovnih škola.

(Autonomija, foto: Hrvatska riječ)