Skip to main content

Subotica: Gradska kuća nebezbedna za prolaznike zbog obrušavanja delova fasade

Lokalne samouprave 11. jun 2021.
2 min čitanja

Sa Gradske kuće u Subotici otpadaju delovi fasade, zbog čega je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) propisao mere zaštite u vidu postavljanja zaštitne nadstrešnice oko zgrade, piše danas portal Magločistač.

Kako se navodi u dopisu koji je RZZSK uputio gradonačelniku Stevanu Bakiću još 20. maja, predstavnici RZZSk-a su u dva navrata tokom aprila ustanovili da sa fasada i krova „učestalo otpadaju komadi fasadnog maltera, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i žolnai keramike, crepovi i delovi krovnih ukrasa“.

„Trenutno stanje fasade i krova Gradske kuće može prouzrokovati, ne samo trajni gubitak njenih estetskih vrednosti, već može ugroziti i bezbednost korisnika i prolaznika s obzirom da su u pitanju oštećeni komadi teški i po nekoliko kilograma“, navodi se u dopisu.

Dodaje se da su uzroci otpadanja ovih elemenata uslovljeni kako atmosferskim prilikama, tako i usled lošeg stanja i dotrajalosti fasade i krova.

„Detaljnim vizuelnim uvidom u stanje objekta ustanovljeno je više od 30 kritičnih tačaka na svim fasadama i krovnim površinama Gradske kuće koje mogu prouzrokovati otpadanje većih delova fasade, kamenih i ukrasa od žolnai keramike ili delova krova“, smatraju u Republičkom zavodu.

U odgovoru Kabineta gradonačelnika Subotice Stevana Bakića navodi se da će grad postupati po zahtevu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se obezbedilo „sigurno, nesmetano i bezbedno kretanje prolaznika u krugu Gradske kuće“.

„Grad sprovodi pripremne radnje za iznalaženje rešenja zaštite od obrušavanja delova krova i fasade Gradske kuće, iz razloga ograničenih budžetskih sredstava u 2021. godini“, navodi se u odgovoru.

Republički zavod je propisao i mere zaštite koje treba sprovesti u što kraćem roku, a podrazumevaju montažu zaštitne nadstrešnice čitavom dužinom oko Gradske kuće, uključujući i unutrašnja dvorišta.

„Zaštitna nadstrešnica mora biti postavljena oko Gradske kuće sve do potpune rekonstrukcije fasade i krova Gradske kuće u Subotici“, stoji u dopisu institucije čiji će stručnjaci nadgledati montažu.

Za tekuće održavanje Gradske kuće budžetom za 2021. godinu opredeljeno je 960.000 dinara, a u 2020. i 2021. godini iznos sredstava za ove svrhe umanjen je iz razloga pandemije koronavirusa. Na pitanje Magločistača, na šta su utrošena ova sredstva u protekle tri godine nije odgovoreno.

Gradska kuća u Subotici je građena od 1908. do 1910. godine, po projektima poznatih budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, u stilu mađarske varijante secesije. Još pune dve godine, do 1912. izvodjeni su radovi na ukrašavanju enterijera objekta.

Gradska kuća u Subotici, zbog svojih visoko valorizovanih svojstava, ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Autonomija)