Skip to main content

Studija: Mladi u Nemačkoj se najviše plaše rata

Planeta 07. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Njihov optimizam je znatno umereniji pri pogledu na budućnost Nemačke i sveta"

Mladi u Nemačkoj strahuju od mogućeg rata, posledica klimatskih promena i zagađenja. Uprkos tome, velika većina pozitivno ocenjuje sadašnje stanje i ima optimistična očekivanja od života, pokazuje godišnja studija zdravstvenog osiguranja Barmer.

Mogući rat je vodeći motiv strahovanja među mladima u Nemačkoj – tako se izjasnilo njih 53 odsto u anketi za jednu u četvrtak objavljenu studiju zdravstvenog osiguranja Barmer.

Prošle godine, sa još svežim ratom u Ukrajini, bio je i veći, sa 56 odsto. Međutim, ovogodišnje istraživanje je završeno pre novog razbuktavanja sukoba Hamasa i Izraela.

Za istraživanje su anketirani tinejdžeri starosti 14-17 godina. Osim rata, mnogo njih zabrinjavaju klimatske promene i zagaženje životne sredine, 47 i 46 odsto.

Uprkos tome, većina mladih sa optimizmom iščekuje budućnost. Naime, pozitivna očekivanja je iskazalo 79 odsto ispitanika, što je četiri odsto više nego prošle godine, ali i dva odsto manje nego 2021.

Ogromna većina od 81 odsto tinejdžera – četiri odsto više nego 2022. – je zadovolja i sadašnjim stanjem.

Sa druge strane, njihov optimizam je znatno umereniji pri pogledu na budućnost Nemačke i sveta.

Pozitivna očekivanja za Nemačku gaji 48, a za svet samo 41 odsto mladih. To je vedrije nego prošle godine, ali za 14 procentnih poena sumornije nego 2021.

(dpa, foto: Pixabay)