Skip to main content

Studenti: Rektor priprema scenario našeg izbacivanja iz Rektorata Novosadskog univerziteta

Autonomija 04. јул 2024.
3 min čitanja

"Pozivamo građane, kolege i profesore da budu u pripravnosti ukoliko se takva vrsta nasilja prema nama desi"

Studenti koji pet dana blokiraju rad Rektorata Novosadskog univerziteta izjavili su večeras da su dobili pouzdane informacije da rektor Dejan Madić “pripema scenario” njihovog izbacivanja iz te zgrade.

“Juče (u četvrtak) je održan vanredni kolegijum dekana fakulteta sa Novosadskog univerziteta, kojim je predsedavao rektor Dejan Madić, a jedina tačka dnevnog reda bili smo mi, odnosno blokada rada Rektorata. Pitamo se zbog čega isti takav kolegijum nisu hitno sazivali kada je četiri dana bila blokirana zgrada našeg, Filozofskog fakulteta”, kazali su studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) novinarima večeras.

Dodali su da se na tom sastanku spominjalo da će ih policija izbaciti, da će ih izbaciti “novo obezbeđenje, odnosno SNS batinaši”, da će biti podnete krivične prijave protiv njih.

“Pozivamo građane, kolege i profesore da budu u pripravnosti ukoliko se takva vrsta nasilja prema nama desi. To bi bilo po prvi put u istoriji Novosadskog univerziteta”, kazali su studenti.

Od 28. do 31. marta ove godine studentski parlamenti Univerziteta i Filozofskog fakulteta organizovali su blokadu rada Filozofskog fakulteta, uz ultimatum fakultetskoj upravi da profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić mora da dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Rektor univerziteta Dejan Madić tada je podržao blokadu fakulteta.

Madićev izbor za rektora bio je kontroverzan i praćen sumnjama u navođenje radova koji nisu njegovi, o čemu su pisali mediji.

U toj blokadi su, kako su mediji pisali, učestvovali i mnogi koji nisu studenti, već su zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima i povezani sa Srpskom naprednom strankom.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu fabrikovanog video snimka na kojem je on lažno predstavljen kao ljubitelj ustaških ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Gruhonjić i njegova porodica su tri meseca bili izloženi kampanji linča, u kojoj su učestvovali i najviši funkcioneri vlasti, zbog čega živi sa privatnim obezbeđenjem koje mu je obezbedila Evropska federacija novinara.

Gruhonjić je zbog svega toga nedavno dobio visoko priznanje, Nagradu za ljudska prava nemačkog grada Vajmara, na predlog Reportera bez granica, Društva za ugrožene narode i Helsijnškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Studenti iz organizacije STAV blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol, kao što je do sada bio slučaj.

Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je “Jedna lista nje izbor”.

Rektorat zbog toga ne radi, a zaposleni ne dolaze na posao, sem pojedinih koji rade ispred zgrade Rektorata.

Blokada rada Rektorata je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Pokret slobodnih građana je juče saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Ivana Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

Studente iz STAV-a je u sredu kasno uveče napao nepoznati muškarac, koji je fizički nasrtao na njih i pretio im.

Kako su studenti ispričali, dve studentkinje su izašle iz zgrade Rektorata i uputile se prema autobuskom stajalištu, kada je iz mraka izašao mlađi muškarac i počeo da im preti.

“Rekao je da mu je otac bio u ‘crvenim beretkama’ i da je ‘klao decu po Sarajevu’ tokom rata. Pretio nam je i fizički nasrtao i na naše kolege koje smo pozvali u pomoć”, kazale su studentkinje.

Dodale su da je potom došla policija, privela ga i navela da je pijan i “verovatno drogiran”, te da će protiv njega biti podneta prekršajna prijava.

Studentkinje su dale izjavu u policiji o incidentu.

To je drugi put da se “crvene beretke” spominju u kontekstu Filozofskog fakulteta. Prvi put se to desilo 28. marta, kada je započela blokada Flozofskog fakulteta.

Tada je jedan od učesnika blokade u fakultetsku zgradu upao noseći na sebi majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije i transparentom “Moj sinko samo nikad kao Dinko”.

Legija na Filozofskom (foto: 021)

Milorad Ulemek Legija je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina zatvora zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg lidera opozicije Vuka Draškovića.

(Autonomija/Beta)