Skip to main content

Studenti na blokadama uz muziku poručili: Ispunjenje zahteva ili blokade u sredu

Info 25. дец 2023.
2 min čitanja

"Studentima Univerziteta u Beogradu pridružile su se i kolege iz Novog Sada"

Studenti koji zahtevaju otvaranje biračkog spiska blokirali su najpre Birčaninovu ulicu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potom ulicu Kneza Miloša, pa Nemanjinu kod Vlade Srbije.

Studentima Univerziteta u Beogradu pridružile su se i kolege iz Novog Sada. Blokade treba da traju do 18 časova, kada počinje novi protest ispred RIK-a.

Studenti od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nisu dobili potvrdan odgovor na zahtev da se otvori i revidira birački spisak.

Podsećamo, studenti su od početka prošle nedelje svako veče od 18 časova učestvovali na protestima ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Oni su pružili podršku koaliciji „Srbija protiv nasilja“ koja je na te proteste i pozvala kako bi se ostvario njihov zahtev za poništavanjem izbora, zbog neregularnosti.

Studenti su od opozicije zahtevali konkretnije korake, koje su sami najavili na jednom od protesta.

Studentkinja iz Novog Sada: Poenta je da nađemo kvalitetne ljude koji žele da urade nešto za svoju državu

Natalija Petrović, studentkinja iz Novog Sada, kaže da je optimistična zbog ovih protesta i dodaje da iako iz Novog Sada nije došlo puno studenata, ona je zadovoljna jer su to sve ljudi koji dele iste ideale.

„Došlo je nas tridesetak, nismo očekivali ni nešto veći broj, i sa ovim smo zadovoljni. Nije bila poenta masovnost, već da nađemo neke kvalitetne ljude sa kojima možemo da sarađujemo i koji su nam najsličniji, koji su pokazali želju da dođu ovde i urade nešto za svoju državu“, kaže Petrović.

Ona navodi da novosadski studenti planiraju da ostanu na blokadama do kraja dana.

Ministarstvo: Birački spisak jedna od najažurnijih evidencija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je jedinstveni birački spisak „jedna od najažurnijih evidencija“ u Srbiji, te da nema „fantomskih birača“.

„Želimo da podsetimo na to da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe, te da je takav način vođenja imao nedostatke. Otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka“.

Kako je saopšteno, „Ministarstvo je u poslednjih jedanaest godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi“.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je cilj okupljanja na poziv koalicije „Srbija protiv nasilja“ da „silom preuzmu vlast u Srbiji“.

Martinović je dodao da će „svom snagom da bude uz predsednika“.

Okupljeni studenti su skandirali „Martinoviću lopove, pokrao si izbore“, kao i „Izlazite napolje“, jer se zgrada Vlade nalazi neposredno kod te raskrsnice.

(N1/RSE, foto: Vojin Ivkov)