Skip to main content

Studenti kritikuju Studentski parlament na Filozofskom: Rad krajnje neprofesionalan

Vojvodina 28. мар 2024.
3 min čitanja

"Još prilikom izbora za predstavnike Studentskog parlamenta uočene su brojne neregularnosti, a koje je utvrdila i nadležna inspekcija"

Neformalne studentske organizacije iznele su niz kritika na račun rada Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Izbori za parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće se u utorak, 16. aprila, od 8 do 16 časova u kantini „Filozof“.

Na prethodnim izborima bilo je moguće zaokružiti samo jednu opciju, a postoji bojazan da bi ista situacija mogla da se ponovi i ove godine.

Neformalna organizacija Studentska konekcija, sa Filozofskog fakulteta, već je iznela tvrdnje prema kojima postoji niz problema u radu aktuelnog saziva Studentskog parlamenta ovog fakulteta, koji je ovih dana u fokusu javnosti zbog zahteva za davanje otkaza Dinku Gruhonjiću.

Iz Studentske konekcije poručuju da se kulminacija u vezi sa problemima u radu Studentskog parlamenta dogodila u 2023. godini, kada devet od 15 članova parlamenta predaje inicijativu za smenu predsednice i studenta prodekana.

Dva člana, kako kažu, tada daju ostavku zbog raznoraznih pritisaka kojima su bili izloženi. Nakon toga, po njihovim tvrdnjama, predsednica raspisuje dopunske izbore za dva člana i Savez studenata dodaje dva nova člana sa svoje liste.

„Od ukupno 15 članova Studentskog parlamenta, sedam članova je u tom periodu zbog nezadovoljstva funkcionisanja Studentskog parlamenta i Saveza studenata formiralo neformalnu organizaciju pod nazivom Studentska konekcija, koja se zalaže za transparentnost u radu, kako parlamenta, tako i studentskih organizacija, zaštitu prava studenata, podizanja studentskog standarda i uslova studiranja“, navodi Studentska konekcija u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Po njihovim rečima, sve sednice parlamenta, od septembra 2023. godine, zakazane su kao „hitne elektronske“ i na istim nijednom nije glasalo dovoljno članova da bi se odluke usvojile.

„Uprkos tome, predsednica parlamenta ima smelosti da govori u ime svih studenata. Smatramo da studenti treba da budu upoznati sa dešavanjima na svom fakultetu“, navode u Studentskoj konekciji.

Iz Studentskog parlamenta nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa tvrdnjama Studentske konekcije. Međutim, ni iz Studentske konekcije nisu odgovorili na pitanja u vezi sa njihovim namerama za predstojeće izbore.

Iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) objašnjavaju da se oni kao organizacija neće kandidovati za izbore, ali da nastavljaju da se zalažu za pluralizam na izborima svih nivoa.

Ističu da je zbog promene Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament gotovo nemoguće da se neformalne grupe kandiduju.

„Da bi se neformalna grupa kandidovala bilo je potrebno deset odsto od ukupnog broja svih studenata, toliko potpisa je bilo potrebno da bi kandidatura mogla da se preda. Sada, ne samo što je potrebno toliko potpisa, što je više od 500, već je potrebno da svi oni idu lično da podnose formular, dakle to podrazumeva da skoro 600 ljudi vi nekako odobrovoljite da izdvoje svoje vreme i da predaju formular s imenom prezimenom i još nekim podacima“, kaže Doroteja Antić iz organizacije STAV.

Doroteja Antić iz STAV-a kaže da je sednice potrebno najaviti 48 sati ranije, te da su sednice koje je parlament zakazivao i sprovodio same po sebi vrlo problematične i upitne.

„Jako se lepo politička situacija u državi ogleda i na primeru rada Studentskog parlamenta. Pritom, ne znam da li sednicom može da se nazove nešto čemu prisustvuje pet osoba. Njihov rad je krajnje neprofesionalan i zbog drugih stvari. Trenutno sa parlamentom ne mogu da kažem da se slažem ni sa čim šta su uradili u proteklo vreme“, dodaje Doroteja.

Problemi sa organizovanjem studenata na Filozofskom fakultetu postoje još od 2022. godine, kada su prilikom izbora za predstavnike Studentskog parlamenta uočene brojne neregularnosti, a koje je utvrdila i nadležna inspekcija.

Sumnju na to da postoji veza između studentskih organizacija i politike iskazao je i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Dinko Gruhonjić.

On je na skupu koji je organizovan u znak podrške njemu, ali i radi slanja poruke da će se akademski integritet i autonomija braniti, naveo da ima informaciju da su se članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu sastali sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke u jednoj novosadskoj kafani.

Gruhonjić nije otkrivao imena osoba, ali je rekao da to sve govori o „spontanosti“ najavljene blokade Filozofskog fakulteta čiji je konačni cilj da ovaj vanredni profesor na Odseku za medijske studije dobije otkaz.

(Radio 021, foto: Autonomija)