Skip to main content

Struka predložila, a UO odbio da podrži filmove Dragojevića, Markovića i Žilnika

Kultura 30. nov 2021.
2 min čitanja

Reditelj Goran Marković naveo je da je Upravni odbor Filmskog centra Srbije odbio da verifikuje odluku svoje komisije, sastavljene od Dekana FDU u Beogradu Miloša Pavlovića, dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniše Bokana, upravnika Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predsednika Udruženja filmskih reditelja Srbije Milana Kneževića i dramaturškinje Biljane Maksić, da na javnom konkursu za eminentne filmske projekte podrži filmove Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Gorana Markovića.

„Potpuno neshvatljivo rešenje Upravnog odbora je doneto bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Upravnog odbora Centra Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta“, naveo je Marković.

Podsetimo, Filmski centar Srbije raspisao je u avgustu ove godine konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu, a podnete su tri prijave. Konkursna komisija dostavila je Upravnom odboru Centra obrazloženje i predložila tri filma za podršku.

Filmovi za koje je predložena podrška su „Šakrtovi“, Srđana Dragojevića, mračna komedija, koja se događa jedne majske noći tokom bombardovanja 1999. godine.“Šakrotvi“ su zamišljeni kao deo trilogije koju čine „“Lepa sela lepo gore“ i Rane. U obrazloženju se navodi da je scenario već tri puta bio u najužim izborima na konkursima FCS i da Komisija smatra da je sada pravi trenutak da podrži ovaj projekat. Za film je trebalo da se opredeli 30 miliona dinara.

Drugi film je „Doktor D“, Gorana Markovića, o čoveku osuđenom za ratne zločine koji se krije po bespućima i teško pristupačnim terenima. Komisija obrazlaže da je velika vrednost ovog filma suptilan humor koji mu pomaže da ne postane agresivan i nekomunikativan i trebalo da je bude podržan sa 24 miliona dinara.

Poslednji predloženi fim je „Sloboda ili barbarizam“, reditelja i scenariste Želimira Žilnika, koji je trebalo da bude podržan sa 16 miliona dinara.

Međutim, UO Filmskog centra Srbije na sednici 25. novembra donosi odluku kojom odbija predloge Konkursne komisije FCS za dodelu sredstava, jer je, kako je navedeno u odluci, većina prisutnih članova UO glasala protiv predloga Konkursne komisije. Odluku je potpisala predsednica UO Jelena Trivan.

Protiv ove odluke može se podneti žalba Ministarstvu kulture i informisanja.

Goran Marković poručuje da nas takav „nezakoniti akt, vođen isključivo inkvizitorskim namerama režima da odstrani bilo koga ko nije njen sluga, uvodi u otvoreni teror i apsolutno uskraćivanje svih stvaralačkih sloboda“. Kako kaže, na javnoj sceni ostaju isključivo oni koji su spremni da veličaju tiranina, a kritika negativnih pojava u društvu ostaje trajno zabranjena.

„Imajući u vidu pod kakvom vlašću živimo ostaju nam dve opcije: da ćutimo ili da da se protiv ove napasti borimo svim raspoloživim sredstvima. Koliko shvatam, niko od vrednih umetnika u našoj zemlji nije više spreman da ćuti i ropće“, saopštava Goran Marković.

Srđan Dragojević je na Tviteru napisao da je „situacije neobična“ i da nije čuo obrazloženje zašto je odbijena odluka stručne komisije.

(Stefan Stanković, N1 / Foto: Pixabay)