Skip to main content

Strogo poverljivo: Šešeljgejt

Izdvajamo 16. јун 2014.
6 min čitanja

Serijom tekstova portal „Autonomija“ vas podseća na ratne i krvave, namerno zaboravljene devedesete godine. Ponovo objavljujemo priloge iz štampanih medija iz Srbije i zemalja bivše SFRJ. Tekst „Šešeljgejt“ objavljen je u sarajevskom nedeljniku „Nedjelja“ 16. juna 1991. godine. Autor teksta je Mensur Čamo.

Ovih dana je jedan nesvakidašnji i tajni dokument uzburkao političke duhove u Srbiji i Jugoslaviji, jer iz njega crno na bijelo proizilazi da je Vojislav Šešelj obični operativac Slobodana Miloševića. „Nedjelja“ ovaj dokument objavljuje u cjelini.

naslovnaDa li je Slobodan Milošević sklopio tajni pakt o „nenapadanju“ i saradnji sa dr. Vojislavom Šešeljom, vođom srpskih četnika? „Crveni vojvoda“ kako ga je kum Vuk Drašković prozvao, u posljednje vrijeme zaista vuče poteze koji redovno najviše koriste baš Miloševiću, a škode nejakoj i neartikulisanoj srpskoj opoziciji, što po mnogima ubedljivo potvrđuje da je ovaj „brak“ po jednima prirodan a po drugima, opet, „incestuozan“, zaista sklopljen. Međutim, nepobitan dokaz o tome još uvijek nije ponuđen javnosti.

„Nedjelja“ objavljuje jedan neobičan dokument koji, tehnički gledano, debelo potvrđuje da vojvoda već odavno službuje voždu. Kako je, iz razumljivih razloga, gotovo nemoguće provjeriti autentičnost ovog dokumenta, a riječ je, kako čitaoci mogu vidjeti, o strogo povjerljivoj Belešci sa radnog dogovora grupe najbližih Miloševićevih saradnika o strategiji za nastup na dopunskim izborima u Rakovici, preostaje da, ne iznoseći stav Redakcije o autentičnosti, podsjetimo na nekoliko činjenica koje potvrđuju iznesene navode. S druge strane, nije poznata nijedna činjenica koja bi bila u koliziji sa sadržajem Beleške.

sps001Kao mogući kandidat SPS na dopunskim izborima za mjesto narodnog poslanika u Skupštini Srbije, koje je ostalo upražnjeno nakon smrti u decembru izabranog književnika Miodraga Bulatovića, uistinu je u posljednje vrijeme pominjan Slobodan Vučetić, jedan od tvoraca novog srpskog ustava. Ova stranka se na kraju, bez javnosti poznatog razloga, ipak odlučila da „jakog“ kandidata Vučetića zamijeni anonimnim aktivistom, izvjesnim Karaklajićem. Posmatrači su taj potez označili kao samoubilački, jer je, kasnije je potvrđeno, u ovoj izbornoj jedinici prilično nepopularni Karaklajić trebalo da se suprostavi akademiku i književniku Borisavu Pekiću (Demokratska stranka), prof. dr. Jovanu Marjanoviću (SPO) i dr. Vojislavu Šešelju (SRS).

Navod Aleksandra Prlje u medijskoj promociji Šešelja u izdanjima „Politike“ i programima TV Beograd u potpunosti odgovara aktuelnoj stvarnosti u Srbiji. „Crveni vojvoda“ u Miloševićevim medijima stvarno dobija prostor i termine kakvi, samo na izgled, ne odgovaraju njegovom političkom značaju. Dakle, nevjerovatne. Naravno, ovakva „uređivačka zabuna“ samo je dovela do toga da vojvodin rejting na kraju faktički i poraste.

Nismo uspjeli utvrditi da li je dr. Budimir Košutić posjetio Stolac 1. i 2. juna, ali je tih dana viđen u Mostaru, koji je od Stoca udaljen svega pedeset kilometara. U prolazu, valjda.

Ostaje da se vidi da li će, shodno navodima zapisnika, biti organizovana kompromitacija Pekića (u „Politici“), Marjanovića (u „Ekspresu“) i nesretnog Karaklajića (u programu NTV „Studio B“), odnosno da li će predizborni nastup SPS zaista biti organizovan „lijevom nogom“. I, što će svakako biti najzanimljivije, da li će Šešelj biti izabran za narodnog poslanika.

„Nedjelja“ će sa zadovoljstvom objaviti sve valjane dokaze da navedeni dokument nije autentičan.

Tekst Beleške prenosimo u cijelosti.

SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE
Gradski odbor Beograd

STROGO POVERLJIVO 31.5.1991.

Ev. Br: 313-(…)

BELEŠKA

sa radnog dogovora o strategiji učešća na dopunskim izborima za Skupštinu Republike Srbije u izbornoj jedinici 10 – Rakovica 1, održanog u četvrtak, 30. maja 1991.sa početkom u 18.00 časova u salonu na I spratu.

PRISUTNI: predsdednik Gradskog odbora M. Milojević, sekretar Izvršnog odbora M. Gajić, članovi gradskog odbora: B. Jeličić, O. Pejanović, V. Lukić, članovi Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS V. Štambuk, I. Radosavljević, R. Smiljković, glavni i odgovorni urednik „Politike“ A. Prlja, savetnici u kabinetu predsednika Republike Ž. Simić i V. Kutlešić, šef kabineta Predsednika Republike G. Milinović, načelnik USDB u gradskom SUP-u Beograd M. Leković, profesor dr Budimir Košutić i radnici Službe organa SPS u Beogradu N. Vujić i D. Gačić.

Uvodne napomene o strategiji SPS na dopunskim izborima u Rakovici podneo je dr Radoš Smiljković. On je informisao prisutne o dosad ostvarenim kontaktima sa predstvanicima Srpske radikalne stranke i dr Vojislavom Šešeljom. Dr Smiljković je preneo izričiti stav predsednika Republike Srbije da se obezbedi izbor dr Šešelja u Narodnu Skupštinu.

Mileta Grajić saopštio je najnovije procene razvoja situacije u Beogradu i izneo mišljenje da u Izbornoj jedinici 10 (Rakovica 1) Šešelj teško može biti izabran bez aktivne podrške SPS. Po njegovom mišljenju, jedino rešenje je da SPS predloži komprovitovanog kandidata, kome će sporan detalj iz biografije biti iznet u toku same kampanje.

V. Štambuk je ocenio da elminacija Slobodana Vučetića kao kandidata, i nagodba sa Vučetićem oko njegovog izbora u Ustavni sud Srbije, predstavlja dobru osnovu za predlaganje anonimnog kandidata. Od trojice mogućih rešenja Štambuk je predložio Karaklajića, jer po informacijama iz opštinskog odbora SPS Rakovice on ne uživa poseban ugled među rakovičkim radnicima, pa će lako izgubiti.

M. Leković je saopštio određene podatke iz dosijea kandidata Karaklajića i prisutnima izneo kopiju krivične prijave za sitnu krađu protiv Karaklajića, K-2188/79, od 13.10.1979, koju je podnelo II opštinsko javno tužilaštvo. Leković je predložio da su fazi kompromitacije Karaklajića koristi ova prijava, bez obzira što je kasnije odbačena zbog nedostatka dokaza.

G. Milanović, šef kabineta predsednika Republike, preneo je nalog Predsednika da saradnja sa Šešeljom bude efikasna, brza i diskretna. Posebno je značajno da se Šešelju pruže efikasne garancije da će biti izabran, kako bi pomogao u razbijanju i kompromitaciji mitinga opozicije 9. juna.

Profesor B. Košutić iznio je utiske sa razgovora koji su on i dr Smilja Avramov imali sa V. Šešeljom 27. maja. Dr Košutić smatra da je Šešelj pouzdan i korektan partner i da se svi kontakti i ubuduće održavaju preko njega i dr Smilje Avramov. Na to je Željko Simić podsetio na dobra iskustva sa Šešeljom iz saradnje 1988. u toku rušenja vojvođanskog rukovodstva. Tom prilikom Šešelj se zadovoljio pasošem, koji mu je vraćen, pa ni sada neće postavljati prevelike zahteve.

Aleksandar Prlja sumirao je dosadašnju medijsku promociju Vojislava Šešelja u izdanjima “ Politike“ i na TV Beograd i izneo bojazan da bi dalje forsiranje bilo kontraproduktivno. Zato je predložio dalju taktiku kroz kompromitovnje glavnih suparnika V. Šešelju – kandidata Demokratske stranke, SPO i SK – Pokreta za Jugoslaviju. Dogovoreno je da se Pekić i Marajnović diskvalifikuju, i to Pekić preko „Ekspres-Politike“, a Marjanović preko feljtona o njegovoj doušničkoj ulozi u studenskim demonstrcijama 1954., koji će narednih dana biti objavljen u „Politici“.

karikatura

Ivan Radosavljević je saopštio da se kandidat SK – Pokreta za Jugoslaviju još ne zna, ali prema informacijama dobijenim od dr Dragomira Draškovića, koji je ubačen u rukovodstva SK-PJ, to verovatno neće biti vojno lice. Radosavljević smatra da dr Dragomira Draškovića treba ubaciti u izborni štab SK-PJ, kako bi iznutra delovo protiv kandidata ove partije.

Božidar Jeličić je informisao prisutne o situaciji na terenu i naveo da su aktivisti u mesnim zajednicama „Miljakovac II“ i „Miljakovčki izvori“ već počeli da šire defetističke glasine kako SPS nema šta da traži i da Šešelj sigurno prolazi. Nešto teže ide u MZ „Košutnjak“ zbog velikog broja vojnih lica, ali će se tamo povećati aktivnost i uputiti posebni instruktori. Po mišljenju Jeličića, koji navodi da je i sam rezervni oficir, biračima iz JNA treba sugeristi da glasaju za kandida SK-PJ (jer će on sigurno izgubiti) a da u drugom krugu apstiniraju, jer glasove nikako ne treba da daju kandidatu SPS.

Nakon rasprave, predsednik Gradskog odbora dr M. Milojević predložio je sledeće

ZAKLJUČKE:

1. Za kandidata SPS u izbornoj jedinici 10 – Rakovica 1 predložiti radnika Karaklajića. Kompromitujuće podatke o krivičnom gonjenju Karaklajića izneti na tri dana uoči izbora, preko ljudi u NTV „Studio B“.

2. Operativni rad na terenu izborne jedinice i predstavnicima SRS preneće dr Božidar Jeličić. Organizovati svega jednu promociju i na nju poslati slabog govornika iz Gradskog odbora SPS – po mogućnosti Nadu Popović – Perišić ili Dušana Markovića, koji su kompromitovani. Na toj promociji simpatizeri SPS organizovaće opstukciju.

3. Izdanja „Politike“ organizovaće dalje forsiranje Šešelja, što će koordinirati novinari Stevan Zec i Branko Đurica. Za kompromitaciju drugih kandidata obratiti se Slobodanu Jovanoviću i ljudima na koje on uputi. U poslednjoj nedelji kampanje koristiti i TV i radio „Politiku“.

4. Uprava SDB za grad Beograd organizovaće do kraja kampanje prislušnu službu za pokrivanje funkcionera SPO, Demokratske stranke i SR – PJ, a u štabove ovih stranaka ubaciti krtice. 9. juna organi MUP-a neće ometati delovanje Šešeljevih pristalica i razbijanje mitinga SPO.

5. Profesor Budimir Košutić boraviće 1. i 2. juna u Stocu, Bosna i Hercegovina, da organizuje fiktivno prijavljivanje oko 1.500-2.500 građana srpske nacionalnosti u biračke spiskove u izbornoj jedinici 10 uoči izbora. Sredstva za ovu operaciju pokriti iz fonda SPS „Nikola Tesla“. Ažuriranje biračkih spiskova i upisivanje ovih lica organizovaće ministar pravde Predrag Todorović, u saradnji sa Vladanom Kutlešićem.

6. U skladu sa prethodnim dogovorima sa dr Šešeljom, za neposrednu kamapanju Srpske radikalne stranke iz fonda 680/01 SPS isplatiti 250.000 dinara. Isplatu obaviti preko računa „Jugoeksporta“, veza Anđić.

7. O aktivnostima (…) kampanje i razvoja događaja odmah obavestiti Kabinet predsednika Republike – Milinovića. Operativnu koordinaciju svih sektora preuzima Novica Vujić, koji je odgovoran i za obaveštajnu i kriptozaštitu.

Sastanak je završen u 20.30 časova.

ZAPISNIK VODIO:
dr Mihajlo Milivojević s.r.

DOSTAVLJENO:

– Glavni odbor SPS: Štambuk, Radosavljević, Smiljković
– Kabinet predsednika Republike: Milinović, Simić, (…)
– „Politika“: A. Prlja (…)

(Mensur ČAMO, Nedjelja, broj 69, 16. juni 1991.)