Skip to main content

Stop trovanju Srbije: Građani protestovali zbog Ziđina

Info 27. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ekološki ustanak, koalicija “Moramo” i meštani Slatine, Krivelja, Metovnice i ostalih sela kod Bora održali su danas protest ispred televizije Pink, nakon čega su se uputiti i ka ambasadi Kine. „Dok ‘Ziđin’ iz naše zemlje iznosi tone bakra i zlata, građanima Srbije se oduzima zemlja i pravo na slobodu kretanja“, navode organizatori protesta”, naveli su organiztori protesta.

Građani su krenuli u pravcu ambasade Kine, a Aleksandar Jovanović Ćuta poručio im je da je prošle subote policija Aleksandra Vučića zaustavila ove ljude, a oni su skupili hrabrost i došli ovde da protestuju.

“Poručujemo kineskoj ambasadorki da kaže svojim drugarima u centralnom komitetu da truju našu zemlju. Moraće da zaborave na to”, rekao je on.

Ispred ambasade he u tom trenutku bilo oko 20 pripadnika policije, koji čuvaju objekat. Po dolasku ispred ambasade, Jovanović je tražio da vidi ambasadorku Čen Bo.

“Dobar dan, je li tu gospođa Čen Bo? Došli smo da joj predamo zahtev”, rekao je Jovanović. Ubrzo nakon što je zahtev predat na pisarnici, protest je okončan.

Kako javlja reporter Nova.rs, građani su se prethodno okupili ispred TV Pink. Nosili su transparente: “Stop trovanju borske dece”, “Život ispred profita”, “Čija je naša dedovina”. Prisutno je bilo i obezbeđenje televizije, koje nije reagovalo.

“Čekamo još ljudi pa pravac Užička 25, da kažemo Vučićevim strateškim pajtosima da odmah prekinu da otimaju i truju našu zemlju. Ovo u Kini ne mogu da rade, neće moći ni ovde, to isto važi i za Rio Tinto”, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka.

Ranije danas, konvoj sa meštanima Slatine, Bora, Oštrelja, Krivelja i Zaječara stigao je u Beograd, a kako su naveli iz koalicije “Moramo”, na raskrsnicama je bio pimetan veliki broj policije, ali niko nije pokušao da zaustavi konvoj.

(Nova.rs), Foto: Filip Krainčanić