Skip to main content

Stoltenberg: Učešće u misiji KFOR je odluka Crne Gore

Jugoslavija 18. maj 2021.
2 min čitanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je učešće u misiji KFOR odluka Crne Gore i da želi da Crna Gora nastavi učešće u toj misiji.

Vojska Crne Gore ove godine ipak neće poslati pešadijski vod u misiju KFOR na Kosovu zbog korona krize i restrikcija u budžetu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tome se, iako je bilo planirano, usprotivio jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, zapretivši interpelacijom u Skupštini protiv ministarke odbrane Olivere Injac i premijera Zdravka Krivokapića.

Na pitanje o odluci Ministarstva odbrane Crne Gore da ne pošalje vojnike u KFOR ove godine, Stoltenberg je rekao da je KFOR važna misija, bazirana na jasnom mandatu UN i da je to jedna od najopipljivijih NATO misija, prenosi list Pobjeda.

KFOR pomaže da se održi stabilnost na Kosovu, kao i sloboda kretanja za sve one koji tamo žive. Odluka o slanju vojnika je nacionalna odluka. Podržaću odluku Crne Gore da učestvuje u ovoj misiji, to će biti važno za rad KFOR misije, kako bi se očivala stabilnost na Kosovu, a to će biti važno i za Crnu Goru, jer će na taj način pomoći stabilnost na Balkanu“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije za crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem u Briselu.

Đukanović je kazao da je zadovoljan saradnjom sa NATO, a da odluku o slanju vojnika u KFOR treba da donese parlament.

Na pitanje da li je ovakva odluka uslovljenja pretnjom Demokratskom fronta članovima Vlade, Đukanović je rekao da je to „apsolutno odgovornost Crne Gore, članica NATO i članica NATO iz tog regiona“.

„Crna Gora je dvostruko odgovornija za stabilnost regiona od drugih zemalja koje su u istom stausu zemalja članica“, rekao je Đukanović.

Dodao je da su „političke prirode kolebanja“ o tom pitanju i da to predvode one snage koji se protive nezavinosti Kosova.

Ne treba povlađivati toj retrogradnoj politici“, kazao je Đukanović i dodao da ne postoji razlog zašto Crna Gora ne bi učestvovala u misiji KFOR.

(Beta)