Skip to main content

Stoltenberg: Nema naznaka da je eksplozija projektila u Poljskoj bila rezultat namernog napada

Planeta 16. nov 2022.
3 min čitanja

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da “nema naznaka” da je eksplozija projektila u Poljskoj bila rezultat “namernog napada”. “Nema naznaka da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a”, rekao je i dodao da je istraga u toku, te da se mora sačekati ishod, prenosi BBC.

Stoltenberg je rekao da je incident u Poljskoj “verovatno” izazvan aktivnostima ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, ali je takođe jasno istakao da “Rusija snosi krajnju odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”.

Saveznici iz NATO-a izrazili su “snažnu podršku” svom savezniku Poljskoj i “najdublje saučešće zbog tragičnog gubitka života” nakon eksplozije projektila. Stoltenberg dodaje da je Alijansa značajno povećala svoje vojno prisustvo na istoku od početka invazije Rusije na Ukrajinu. “Stalno procenjujemo šta još treba da uradimo”, kaže on.

Prethodno je i predsednik Poljske Andžej Duda rekao da nema znakova da je projektil koji je pogodio selo Przewodow bio nameran napad na Poljsku. Umesto toga, verovatno je to bio “nesrećni incident”, naveo je.

Duda je kazao da je “vrlo verovatno” da je eksploziju projektila u poljskom selu kasno sinoć izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Ukrajina je pokušavala da se odbrani od salve ruskih udara. Ona je negirala da je kriva za eksploziju u poljskom selu.

Lideri zemalja NATO-a okupili su se na hitnom sastanku u sredu kako bi odgovorili na sinoćnji raketni udar u Poljskoj. Zapadna vojna alijansa – i sama poljska vlada – su do sada izbegavali da okrive Rusiju. I šef NATO-a i poljski predsednik okarakterisali su udar u kojem su poginule dve osobe kao “tragični incident”, prenosi BBC.

Članica NATO-a Poljska saopštila je da je raketa ubila dvoje ljudi u selu oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ranije u sredu da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije, nakon razgovora sa liderima zapadnih saveznika usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne zemlje.

Kina je pozvala “sve uključene strane” da ostanu smirene i uzdržane.

“U sadašnjoj situaciji sve uključene strane treba da ostanu smirene i pokažu uzdržanost da bi se izbegla eskalacija”, rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da je važno da se utvrde sve činjenice. Sunak je izrazio podršku Ukrajini i Poljskoj i rekao da je ponudio “svesrdnu podršku” Poljskoj. “Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da nije ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je.

Kao i drugi zapadni lideri, predsednik Francuske Emmanuel Macron odbija da pripiše bilo kome krivicu, napominjući da “postoji istraga da bi se u potpunosti razumelo šta se dogodilo”.

Na pitanje novinara da li bi i ova eksplozija mogla biti ruski napad zamišljen kao “provokacija” Zapadu, Makron je rekao da “nije siguran”.

Peskov pohvalio reakciju Bidena

Govoreći na dnevnoj konferenciji za novinare, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je optužio Poljsku i “čitav niz drugih zemalja” da su “histerično” reagovali na incident, optužujući Rusiju da je za to odgovorna bez ikakvih dokaza.

Nasuprot tome, Peskov je pohvalio reakciju SAD, nakon što je predsednik SAD Joe Biden rekao da je “malo verovatno” da je raketa ruska. “Vredi napomenuti uzdržanu i mnogo profesionalniju reakciju američke strane i američkog predsednika”, rekao je Peskov. Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su njena nedavna bombardovanja Ukrajine izvedena samo na ciljeve unutar zemlje i da su bili najmanje 35 kilometara od granice sa Poljskom.

Eksplozija u utorak u objektu za žito u blizini ukrajinske granice dogodila se kada je Rusija ispalila talas projektila usmerenih na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, napade za koje Kijev kaže da su bili najteži u skoro devet meseci rata.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

(RSE, foto: Beta-AP)