Skip to main content

Stojković: Da li je kontrola fakulteta lična agenda Siniše Malog zbog doktorata?

Info 05. apr 2023.
2 min čitanja

"Nijedan fakultet Univerziteta u Beogradu ne dobija od države pun iznos sredstava za materijalne troškove rada – često se dobija samo 30 odsto"

Kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković ocenila je da je dobro što Ministarstvo finansija kontroliše protok novca i poslovanje fakulteta, ali je postavila pitanje da li je reč o „ličnoj agendi“ ministra Siniše Malog zbog nepristajanja univerziteta da mu dodeli titulu doktora nauka za rad koji je dokazan plagijat.

Stojković je navela da nijedan fakultet Univerziteta u Beogradu ne dobija od države pun iznos sredstava za materijalne troškove rada – često se dobija samo 30 odsto, zbog čega su prinuđeni da razvijaju komercijalnu delatnost, jer inače ne bi bili u mogućnosti da plaćaju račune.

„Ne sporimo mogućnost da se u okvirima organizacije rada na fakultetima dešavaju zloupotrebe finansija i zalažemo se za sankcionisanje osoba koje u takvom prekršaju. Naglašavamo, međutim, da ogroman deo problema u radu državnih univerziteta, finansijskom opterećenju studenata i njihovih porodica, teškom položaju pre svega nenastavnog osoblja na fakultetima, kao i nemogućnosti unapređivanja nastave na fakultetima, potiče od nebrige države za svoje stanovništvo, razvoj društva i njegovu budućnost“, ocenila je profesorka.

Ona je istakla da će pritisak Siniše Malog na rad Univerziteta sigurno ugroziti rad mnogih fakulteta, a za neke može označiti i kraj postojanja.

„Imajući u vidu da pravosuđe u Srbiji nije slobodno i nezavisno od izvršne vlasti, odnosno od samovolje Srpske napredne stranke, plašimo se da je budućnost visokog obrazovanja u Srbiji veoma ugrožena. Stranka Zajedno pružiće svu podršku nastavnicima, studentima i nenastavnom osoblju u borbi za opstanak“, zaključila je Stojković.

Budžetska inspekcija je danas naložila Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja da u budžet uplati više od 120 miliona dinara pošto su u inspekcijskoj kontroli, kako stoji u izveštaju inspekcije, utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu te visokoškolske ustanove.

Ovaj fakultet je jedan u nizu visokoškolskih ustanova u sastavu Univerziteta u Beogradu koje je budžetska inspekcija kontrolisala, a slični nalazi su i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Građevinskom i Tehničkom fakultetu u Boru.

(N1, foto: Beta)