Skip to main content

Stejt department očekuje ispunjavanje ranijih dogovora Kosova i Srbije

Info 19. апр 2023.
2 min čitanja

"Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje"

SAD očekuju od Srbije i Kosova da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

Predstavnici Srbije i Kosova su pre mesec dana u Severnoj Makedoniji, uz posredstvo EU i podršku SAD, postigli usmenu saglasnost oko primene evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

„SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta za Glas Amerike na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu.

Iz Stejt departmenta su naglasili da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci Srbiji i Kosovu na implementaciji.

Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje, kako bi im se pomoglo da razviju mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu“, naveli su iz Stejt departmenta.

Evropska unija je 18. aprila formirala Zajednički odbor za praćenje primene dogovora koji su lideri Kosova i Srbije postigli na sastanku u Ohridu 18. marta.

Kako je saopšteno iz sedišta Unije, Odborom će predsedavati specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati ambasador u Belgiji, Agron Bajrami, a Srbiju njen glavni pregovarač, Petar Petković.

„Zadatak Zajedničkog odbora za praćenje je da nadgleda sprovođenje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i aneksa o njegovoj primeni“, izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Osim što je 18. aprila bilo dva meseca od dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti) u Ohridu, 19. aprila je deset godina od kako su tadašnji premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači (Hashim Thaci) potpisali „Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije“ odnosa Beograda i Prištine – Briselski sporazum.

Sporazumom iz 2013. koji ima 15 tačaka predviđeno je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u okvire kosovskog sistema.

(Radio Slobodna Evropa)