Skip to main content

Stejt department o putu Srbije ka EU: Neophodna diversifikacija energetskih izvora kako bi se smanjila zavisnost od Rusije

Info 01. jul 2022.
< 1 min čitanja

Srbija bi trebalo da ubrza korake na unapređenju svog evropskog puta, uključujući diversifikaciju energetskih izvora, kako bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i uskladila sopstvenu spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Stejt departmenta na upit Glasa Amerike (VOA).

Neimenovani portparol Stejt departmenta komentarisao je ishod nedavnog samita Evropske unije i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana usredsređenog na perspektive pristupanja tog područja EU, piše danas VOA.

“Sjedinjene Države nastavljaju snažno da podržavaju cilj Srbije – članstvo u EU, za šta je potreban napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kroz dijalog čiji je posrednik Evropska unija“, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta, a VOA konstatuje da je očigledno da je dijalog Kosova i Srbije, svojevrsni uslov njihove evroatlantske perspektive, u novoj blokadi.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes navodi za VOA da se konstantno razgovara sa partnerima na Zapadnom Balkanu o političkom i ekonomskom uticaju ruske agresije na Ukrajinu.

Kad god je to moguće, posvećeni smo njihovom uključivanju u celokupan odgovor EU na rusku agresiju, konstatuje Pisonero Ernandes, ponavljajući da se od zemalja kandidata, poput Srbije, očekuje postepeno usklađivanje sa odlukama i stavovima EU u oblastima spoljne i bezbednosne politike.

Evropska unija sa nestrpljenjem iščekuje da se sa predsednikom i sledećom Vladom, angažuje u svrsishodnom pokretanju stvari na putu sprovođenja strateške odluke Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, navodi se u odgovoru portparolke Evropske komisije za Glas Amerike.

Srbija je i dalje jedina evropska zemlja, uz Belorusiju, koja Rusiji nije uvela sankcije zbog rata koji je povela u Ukrajini, iako je u Ujedinjenim nacijama podržala najmanje tri rezolucije koje osuđuju rusku agresiju na tu zemlju.

(FoNet)