Skip to main content

Stano: Tablice pokazale da je moguć dijalog Srbije i Kosova

Jugoslavija 08. jan 2024.
2 min čitanja

"Priština i Beograd treba da sprovedu sve što je utanačeno. To očekuju što pre članice i institucije EU"

Primena dogovora o registarskim tablicama vozila je dokaz da je dijalog Beograda i Prištine moguć i Brisel u tom okviru radi na primeni Ohridskog sporazuma koji je pravno obavezujuć za obe strane, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

Stano je naglasio da će Dijalog biti nastavljen čim bude formirana nova vlada Srbije, a u tome će EK pomoći obema stranama, jer Priština i Beograd treba da sprovedu sve što je utanačeno. To očekuju što pre članice i institucije EU.

Na pitanje da li se može u dogledno vreme očekivati susret na najvišoj ravni u dijalogu Beograd-Priština, portparol u EK je rekao da se „nastavlja napredak u dijalogu na svim ravnima“ i da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova aljbina Kurtija biti najavljen kad se uslovi steknu i bude utvrđen dnevni red takvog sastanka.

Zamoljen da objasni šta će EU učiniti budući da je Vučić u decembru uputio pismo EU u kojem je naveo da neće primeniti bitne odredbe Ohridskog sporazuma, portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je odgovorio da se ne može osvrtati na razna pisma i naglasio da „nema saznanja da je Srbija zvanično odustala od primene obaveza iz Briselskog ili Ohridskog sporazuma“.

On je podvuka da su oba ta sporazuma pravno obavezujuća istakavši da EU pomaže obema stranama da ih primene i stavio do znanja da su odredbe sporazuma postale deo procesa koji vodi Srbiju i Kosovo ka priključenju EU.

Na opasku novinara da Srbija ne napreduje ka članstvu u EU i iz drugih važnih razloga, Stano je uzvratio da se „može reći da Srbija ne napreduje iz drugih razloga, ali ako bi se tome dodao još jedan, to svakako ljudi ne bi gledali kao povoljnu stvar“.

Borelov portparol je dodao da to pažljivo prate EU i SAD i izrazio uverenje da će ove godine obe strane uložiti novu energiju u primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

(N1, foto: Evropska komisija)