Skip to main content

SRĐA PAVLOVIĆ: BIRN projekat ili pokušaj kriminalizacije građanskog aktivizma u Crnoj Gori

Stav 19. nov 2022.
2 min čitanja

"Koja je priroda uloge BIRN-a u ovom kriminalizovanju boraca za istinu, pravdu, jednakost i demokratiju u Crnoj Gori"

Segment obimnog projekta mapiranja desnog ekstremizma, koji se odnosi na Crnu Goru i koji je kompletirala BIRN, je inicirao mnogo značajnih pitanja o trenutnoj fazi političke i institucionalne krize koja rastače crnogorsko društvo i državu. Vjerujem da je međunarodna dimenzija ovih dešavanja od izuzetne važnosti.

Spisak organizacija i pojedinaca koji su definisani kao desničarski ekstremisti u Crnoj Gori i veoma problematični izvještaj kojim se taj spisak uokvirio, predstavljaju politički induciran kolaž koji uključuje nepobitne činjenice o nekoliko para-političkih i para-vojnih ispostava srpskog kleronacionalizma u Crnoj Gori, ali i očigledne neistine o dugogodišnjim građanskim aktivistima i liderima istraživačkog novinarstva.

Ovaj izvještaj o stanju u Crnoj Gori (mislim da se ne može govoriti o bilo kakvoj formi činjenično utemeljene analize) je, u krajnjoj liniji, proizvod fokusiranog napora da se na međunarodnom nivou i u odnosu na državne administracije zapadnih zemalja, kriminalizuju pojedinci koji u Crnoj Gori odavno predano rade na promociji, zaštiti i jačanju društvenih okvira multikulturalizma, tolerancije, jednakosti, prava na različitost, pro-evropskoj orijentaciji i poštovanja pravnih okvira države.

Ciljana čitalačka publika su zapadne političke, birokratske, i akademske strukture koje se bave Crnom Gorom, i koje dizajniraju i sprovode relevantne političke odluke definisane u Vašingtonu, Londonu, Berlinu, Parizu, i Briselu…

Kriminalizacija se postigla tako što su anti-ratni, pro-demokratski građanski aktivisti okarakterisani kao desničarski ekstremisti, a njihova imena stavljena, rame uz rame, s nazivima nepobitno ekstremnih klero-nacionalističkih organizacija koje su, u konačnoj analizi, eksponenti ruskog uticaja na našem prostoru.

Pomenutoj čitalačkoj publici je poslana jasna poruka da ovi aktivisti nijesu, i ne mogu biti, partneri političkog Zapada u procesu dalje demokratizacije Crne Gore. Ovakva poruka je poslana znajući ogromnu simbličku snagu i veliki realni negativni efekat koju termin “desni ekstremizam” ima na birokratije u zapadnim prijestonicama.

S obzirom da je ova opasna poruka upućena s međunarodno finansirane velike pozornice – respektabilna organizacija kakva je BIRN – a potom legitimisana tako što je uvrštena u zvanični program važne međunarodne konferencije, postavlja se legitimno pitanje o prirodi uloge koju je BIRN imala u ovom kriminalizovanju boraca za istinu, pravdu, jednakost i demokratiju u Crnoj Gori. Što se duže bude čekalo na konkretnu reakciju BIRN, te formalno i konkretno distanciranje of nečega što je mnogo bliže pokušaju političkog atentata na nepoželjnog suparnika, nego na bilo kakvu činjenicno utemeljenu analizu, to će biti sve više nedoumica oko uloge ove organizacije.

U ovom trenutku, dok se završava dvodnevna konferencija u Sarajevu, a menadžment BIRN se sklanja od rastućeg talasa kritika i obećava izvinjenje “ako je došlo do nekih grešaka”, dva veoma važna pitanja čekaju odgovor.

Prvo je da li su građanski aktivisti kao osvjedočeni zaštitnici slobode javne riječi, ljudskih prava i kritičkog misljenja, i borci protiv ekstremizma, ksenofobije, mizoginije, vjerskog fundamentalizma i ideološkog radikalizma u Crnoj Gori izgubili značajnog saveznika u toj borbi, kao što je BIRN? Drugo, jednako važno pitanje je da li se uopšte, može govoriti o strateškom savezništvu na izgradnji istinske demokratije u Crnoj Gori, ili se možda radi o najnovijoj manifestaciji pragmatizma političkog Zapada, kada je u pitanju realizovanje onog što se često naziva “Pax Americana” na Zapadnom Balkanu?

(Gradski portal)