Skip to main content

Srbijagas i INA pod uticajem Gasproma

Autonomija 12. dec 2021.
2 min čitanja

Upravljanje kompanijama INA i Srbijagas veoma je slično i podložno uticaju ruske kompanije Gasprom, a rukovodioci poslova u ovim kompanijama ne žele o tome da javno govore, zaključeno je na panelu nakon premijernog prikazivanja filmova o ove dve kompanije u Zagrebu.

Autor filma o Srbijagasu “Ide gas” Darko Šper rekao je nakon projekcija da se pojedine situacije u oba filma ponavljaju, odnosno da je i način na koji funkcionišu INA i Srbijagas dosta sličan

“Upravljanje tim kompanijama, javne nabavke, nabavka nafte ili gasa vrlo je slično. Kao da su se akteri dogovorili kako će posao i u Hrvatskoj i u Srbiji da sklone od očiju javnosti, da isključivo oni upravljaju tim procesima i, što je najgore po nas autore, o tim procesima uopšte ne žele da pričaju. Oni su jednostavno ignorisali poziv da govore u filmovima i to je najporaznije. Kao da se rugaju sa nama i da za njih javnost nije dostojna da sazna čime se bave”, rekao je Šper.

Autorka filma “Gospodari plina” Silvana Menđušić rekla je da je njena želja bila da predstavi jednog novog moćnika koji se pojavljuje na hrvatskoj javnoj sceni, o kojem se ne piše mnogo i koji retko daje intervjue a zapravo ima široku lepezu poslova.

“Reč je o Pavlu Vujnovcu čija je korporacija PPD treća po prihodima u Hrvatskoj i najbrže je rastuća firma u Hrvatskoj. Naišli smo na jedan zid i čak ni njegovi bliži i dalji saradnici o tome nisu hteli da govore za naš film”, rekla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Miloš Katić ocenio je da je zajedničko u obe zemlje po pitanju stranog uticaja u stvari rečenica iz filma predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovićeva da neće javno da govori o poslovima INA-e iz strateških razloga.

“To nam govori i o načinu na koji su oni spremni da govore kada je reč o međudržavnim poslovima. Mi u Srbiji u poslednje vreme imamo trend lex specialis zakona koji se donose zbog posebnih projekata i zapravo imamo primere zakona koji su donošeni za nerealizovani projekat Južni tok, Moravski koridor i Turski tok. Zajedničko za sve njih je da isključuju zakone koji su trenutno na snazi u Srbiji i otvaraju prostor za koruptivne radnje”, kazao je Katić.

Dokumentarni filmovi prikazuju način na koji se strani uticaji u energetskim sektorima Hrvatske i Srbije reflektuju na politiku i privredu tih zemalja i kako je došlo do “zarobljavanja država”.

Takođe, u filmovima su prikazani “gospodari gasa” u tim zemljama i način na koji su im vlasti pogodovale na štetu nacionalnih interesa.

Nakon projekcije u Zagrebu oba filma biće prikazana iduće godine u Novom Sadu, a biće ponuđeni i regionalnim televizijama i filsmkim festivalima u okruženju.

Premijere dokumentarnih filmova “Ide gas” o poslovanju Javnog preduzeća Srbijagas i “Gospodari plina” koji govori o transformaciji naftne kompanije INA, koji su snimljeni u koprodukciji organizacija Gong i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, prikazani su na Human Rights Film Festivalu u zagebačkoj Kinoteci.

Projekat je podržala američka fondacija NED.

(Autonomija)