Skip to main content

„Srbija protiv nasilja“: Zajednički nastup liste na izborima potvrđen i na 26. protestu opozicije

Info 28. окт 2023.
2 min čitanja

"Mora sve da bude pošteno ili neće biti promene"

Protestna šetnja u Beogradu, koje organizuju proevropske parlamentarne opozicione partije pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, održana je u subotu 28. oktobra 26. put.

Više stotina okupljenih blokiralo je jednu traku ispred zgrade Narodne skupštine.

Narodni poslanik Nebojša Zelenović, ispred stranke Zajedno, obećao je u obraćanju okupljenima da će opozicija u slučaju pobede na izborima, čije se raspisivanje očekuje, doneti zakon o poreklu imovine, lustraciji, zakon o tužilaštvu i policiji.

„Mora sve da bude pošteno ili neće biti promene“, rekao je on.

„Predlažem da taj red ne krene od naprednjaka, nego od mene i kolega iz opozicije, pa da se utvrdi ko koliko ima u opoziciji a koliko kod njih“, rekao je Zelenović.

Naveo je i da će nova vlada doneti medijske zakone kako bi građani čuli istinu, da bi se posle toga na sledećim izborima stranke slobodno takmičile sa svojim programima.

On je rekao da je zbog korupcije hrana u Srbiji najskuplja u Evropi, kao i da se grade najskuplji putevi.

Kazao je i da su građani na obeležavanju stranačke slave SNS-a u petak mogli da vide na niko iz SNS-a „nema manje od audija i mercedesa“.

„Narodu parizer, narodu jeftino a njima skupo“, kazao je Zelenović.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović podsetila je u govoru ispred Narodne skupštine da zakoni koji su usvojeni u tom domu „idu na štetu građana, a u korist Srpske napredne stranke“.

Povorka je zatim krenula Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici.

Milivojević (DS): Ako ne stane nasilje, kriminal i laž Srbija će nestati

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ su ispred zgrade RTS-a, gde se zaustavili u šetnji, velikim aplauzom poslali poruku podrške novinaru NIN-a Vuku Cvijiću kojeg je, kako je rekao poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, „tužio advokat mafije, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović“, zbog objavljene službene beleške policije.

„Hrabri novinare Vuče nisi sam, ovo je otvorena prenja svim novinarima koji pišu istinu“, rekao je Milivojević.

On je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da „ako ne stane nasilje, kriminal i laž Srbija će nestati“, ali je dodao da „mi to nećemo dozvoliti“

„Upalićemo baklju slobode 17. decembra. Dole tiranin“, uzviknuo je Milivojević.

On je naveo i da su poslanici vlasti usvojili set medijskih zakona čime je „mrak postao još gušći“.

Moderator protesta Smiljan Banjac je neposredno nakon zaustavljanja protestne šetnje kod zgrade RTS-a rekao da informativni program te medijske kuće služi naprednjačkom režimu, umesto građanima koji ga plaćaju.

Banjac je rekao da je ta medijska kuća tek na kraju programa, u trajanju od 30-tak sekundi, emitovala vest o zajedničkom nastupu proevropske opozcije na izborima.

On je pozvao okupljene da se i sledeće sukobe okupe na protestu „Srbija protiv nasilja“ jer, kako je naveo, „građani su svetlost“, a vlast je tama.

(Beta / BBC News na srpskom / Danas, Foto: N1)