Skip to main content

Spriječen pomen na žrtve Tiananmena

Planeta 05. jun 2013.
< 1 min čitanja

Kineska policija je blokirala kapiju groblja na kome su sahranjene žrtve protesta na pekinškom trgu Tiananmen, održanih prije 24 godine.

Vlasti svakog 4. juna pokušavaju spriječiti diskusiju o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta 1989. godine, što je najveća mrlja u oblasti ljudskih prava u Kini proteklih decenija.

Na Tiananmenu je tada poginulo nekoliko stotina ljudi.

Više od 10 zvaničnika sigurnosti raspoređeno je ispred kamene kapije groblja Vanan u blizini brda zapadnog Pekinga, koje majke žrtava obilaze svake godine, prenose agencije.

A u uskoj ulici, blizu Zabranjenog grada, pripadnici snaga sigurnosti patrolirali su ispred kuće u kojoj je živio Zhao Ziyang, bivši sekretar Komunističke partije, koji je poslije protesta na trgu Tiananmen izbačen iz partije i stavljen u kućni pritvor.

Blokirana internetska pretraga

Vlasti su, također, privele ili pojačale prismotru 10 najistaknutijih disidenata, tvrdi organizacija „Branioci kineskih ljudskih prava“ sa sjedištem u Hong Kongu.

Također, blokirana je pretraga na internetu za niz ključnih riječi vezanih za Tiananmen na kineskom društvenom blogu Sina Weib.

U Hong Kongu će biti održano bdijenje uz svijeće povodom obilježavanja 24. godišnjice Tiananmena, a organizatori očekuju da će se okupiti 150.000 ljudi.

Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obilježava ovaj događaj, koji je u velikoj mjeri izbrisan iz zvanične kineske historije.

(Al Jazeera)