Skip to main content

Španska vlada odobrila pomilovanje devet katalonskih političara

Planeta 22. јун 2021.
< 1 min čitanja

Španska vlada objavila je danas da je odobrila pomilovanje devet katalonskih separatista osuđenih na zatvorske kazne, u spornoj meri predstavljenoj kao gest pomirenja posle pokušaja secesije te španske oblasti 2017. godine.

Savet ministara „odobrio je pomilovanje osuđenih“ na zatvorske kazne zbog pokušaja secesije u jesen 2017. godine“, objavila je vlada preko Tvitera uoči zvanične izjave premijera Pedra Sančesa koji je juče najavio ovu odluku.

Po optužbi za pobunu i druga dela protiv ustavnog poretka osuđeno je 12 separatističkih katalonskih lidera, od kojih je devet dobilo višegodišnje kazne zatvora, zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja secesije u oktobru 2017. godine. Troje je osuđeno na novčane kazne.

Većina Katalonaca koji su za ostanak u Španiji bojkotovala je referendum, obeležen grubim akcijama policije sa ciljem sprečavanja njegovog održavanja.

Datum izlaska devet aktivista iz zatvora još treba da se utvrdi ali prema objavi medija očekuje se da će biti vrlo brzo.

Bivši potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras, koji je 2019. dobio najtežu kaznu od 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, će biti oslobođen zajedno sa svojim saradnicima posle provedenih tri i po godine u zatvoru.

Prema pomilovanju ukinute su preostale godine njihovih zatvorskih kazni, ali je zadržan njihov status neprikladnih za javnu funkciju.

Vlada je navela da bi pomilovanja mogla biti povučena ako oni još jednom pokušaju da pokrenu secesiju.

Sančes je juče objavio u Barseloni usvajanje ove mere, koje kritikuju kako desničarska opozicija tako i separatisti. On je opravdao to potrebom „pomirenja“ u Kataloniji, gde je društvo i dalje duboko podeljeno između pristalica i protivnika nezavisnosti četiri godine posle krize 2017.

(Beta, foto: Beta-AP)