Skip to main content

Šoškić: Nema govora o Srbiji kao šampionu, pomoć građanima je novo zaduživanje

Info 05. maj 2021.
2 min čitanja

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić izjavio je danas da je jedna od komponenti paketa pomoći građanima i privredi u Srbiji – davanje novca linearno, neselektivno i svima, i onima koji imaju plate i penzije i kojima korona nije ugrozila egzistenciju, upitan potez, koji se teško može opravdati s ekonomskog gledišta.

Šoškić je za N1 rekao da je taj potez pod znakom pitanja, posebno za zemlje kao što je Srbija koje imaju visok javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) i sisteme društvene podrške koji su tu iz davnih vremena, kao što je zdravstvena zaštita koja bi trebalo da bude dostupna većini građana.

„Ta linearna davanja teško se mogu opravdati sa ekonomskog gledišta i ona će da izazovu novo zaduživanje zemlje“, rekao je Šoškić i dodao da je Srbija još prošle godine krenula na putanju podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se ovim paketom to nastavlja.

Ocenio je da će do kraja godine nivo javnog duga prema BDP-u preći 60 posto, a to je nivo koji su i razvijene zemlje stavile sebi kao limit.

„Zemlje poput Srbije bi trebalo da budu na nižem nivou javnog duga“, rekao je Šoškić, koji je i bivši guverner Narodne banke Srbije.

Ukazao je da je dodatan problem što je pre dve godine promenjena metodologija u obračunu BDP-a, i da bi prema staroj metodologiji, javni dug davno bio preko 60 posto.

Na pitanje da li onda stoje komentari da je ekonomska situacija stabilna ili bolja nego u prethodnom periodu, Šoškić je rekao da je Srbija praktično sve do 2018. godine bila jedna od najstagnantijih privreda u Evropi.

„Imali smo daleko niže stope privrednog rasta. Od 2018, 2019. godine nešto je veća stopa privrednog rasta, a prošle godine smo možda imali nešto manju stopu privrednog pada, ali o ekspanziji privrede ne možemo da govorimo. Mi nismo nigde napredovali, daleko smo od viših stopa privrednog rasta“, rekao je on.

Šoškić je povodom najave vlasti da će prvi kvartal biti sa pozitivnom stopom privrednog rasta, rekao da je Amerika napravila pozitivan rezultat od 6,4 odsto, a Kina preko 18 odsto u prvom kvartalu.

„Ako Srbija napravi rezultat od plus jedan daleko smo od privredne ekspanzije i nema priče o šampionskom statusu. Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi“, rekao je Šoškić.

Ocenjujući ekonomsku situaciju u zemlji, on je istakao da Srbija nema dovoljno investicija i da su domaći privrednici nedovoljno uvereni u poslovnu perspektivu i ne veruju u institucije sistema, niti u odsutvo korupcije.

Povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dodatnoj finansijskoj pomoći za one koji su se vakcinisali od 3.000 dinara, Šoškić je rekao da se tu ulazi u domen bazičnih ljudskih prava da li neko želi da se vakciniše ili ne.

Ocenio je da bi bolji put bio – viši nivo svesti kod građana i bolji pristup edukaciji o značaju vakcinacije.

(Beta, foto: N1)