Skip to main content

Soros: Poraz u Ukrajini nosi raspad “ruskog carstva”

Planeta 17. feb 2023.
2 min čitanja

“Ruska vojska je loše vođena, loše opremljena i demoralizirana”

Milijarder i finansijer George Soros izjavio je kako bi, ako Rusija bude poražena u ratu u Ukrajini, to rezultiralo raspadom onoga što je nazvao “ruskim carstvom”, što bi, kako je rekao, pozdravile bivše sovjetske republike, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih evropskih sukoba od Drugog svjetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Velika promjena nabolje

Soros je rekao da će Sjedinjene Američke Države podržati Ukrajinu, ali da je predsjednik Joe Biden upozorio ukrajinskog Volodimira Zelenskog da postoje ograničenja i da se Treći svjetski rat mora izbjeći. Soros nije otkrio izvor svojih informacija, navode agencije.

Menadžer hedge fonda koji je postao filantrop, Soros je izjavio da je ruska vojska loše vođena, loše opremljena i demoralizirana, ali da se predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio plaćeničkoj grupi Wagner kako bi osujetio ukrajinsku vojsku.

„Zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedva čekaju da vide Ruse poražene u Ukrajini jer žele potvrditi svoju nezavisnost“, reći će Soros na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, navodi se u tekstu njegovog govora koji je objavio njegov ured.

„To znači da bi ukrajinska pobjeda rezultirala raspadom ruskog carstva. Rusija više ne bi predstavljala prijetnju Europi i svijetu. To bi bila velika promjena nabolje.“

Egzistencijalna bitka

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, nuklearna supersila se podijelila na 15 nezavisnih republika, iako je Rusija ostala daleko najmoćnija od njih i vlasnik najvećeg nuklearnog arsenala na svijetu.

Putin tvrdi da je rat u Ukrajini egzistencijalna bitka s agresivnim i arogantnim Zapadom, naglašavajući da će Rusija koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti sebe i svoj narod od bilo kakvog napada. Iz SAD-a su demantirali tvrdnje Kremlja da želi uništiti Rusiju, najvećeg proizvođača energenata na svijetu.

Soros je rekao kako se čini da je Putinovo oslanjanje na plaćeničku grupu Wagner, koju je osnovao Jevgenij Prigožin, kratkoročno uspjelo.

„Kockanje je uspjelo. Ukrajina se suočila sa strateškim izborom: ili da se zaglavi u držanju Wagnera na udaljenosti ili da preda Rusiji propagandnu pobjedu i sačuva svoje ograničene resurse za kontranapad“, rekao je.

Ukrajina je, naglasio je, imala malu mogućnost u proljeće kada je dobila oružje koje je obećao Zapad.

(AJB/Agencije, foto: Twitter)