Skip to main content

Sonja Biserko: Berlinski proces adekvatniji za pripremu zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU

Jugoslavija 14. dec 2022.
3 min čitanja

Analiza BIRN-a o crnogorskim ekstremistima uklapa se u sliku koju Beograd sistematski stvara o Crnoj Gori koju tretira kao odmetničku teritoriju koju treba vratiti matici Srbiji, naglasila je u razgovoru za Portal Analitika predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Prema njenim riječima, kvalifikacije iznesene u toj analizi veoma liče ili su čak identične sa onima koje, kako ističe, Rusija koristi kada Ukrajinu prikazuje kao nacističku.

Izvještaj kriminalizuje sve koji zastupaju samostalnu CG

„Tužno je da je jedna organizacija kao BIRN pristala na takvu ulogu, a još je tužnije ili sramotnije što je u kasnijim objašnjenjima branila taj izvještaj bez ikakvih argumenata. Mislim da je time narušila kredibilitet te regionalne organizacije koja je uživala povjerenje“, ocijenila je Biserko.

Komentarišući veliki broj notornih neistina, poput one u „dopunjenom“ izdanju analize, da je feministička grupa Bogougodnice organizovala protest protiv abortusa umjesto protiv zabrane abortusa koju promovišu sveštenici Crkve Srbije, naša sagovornica je stava da se radi o namjernom diskvalifikovanju svih koji brane suverenitet Crne Gore.

„Istovremeno ih izjednačavaju sa Milom Đukanovićem čiji ‘režim’ navodno raskrinkavaju. Đukanović je njihova meta već dvije decenije i više jer ga smatraju odgovornim ili zaslužnim za otcjepljenje Crne Gore. Taj izveštaj u suštini kriminalizuje sve one koji zastupaju samostalnu i suverenu Crnu Goru“, kategorična je Biserko.

Naknadna objašnjenja bijedan pokušaj odbrane

Smatra da je suvišno ulaziti u metodologiju i neprofesionalno ponašanje istraživača BIRN-a jer suština je, ističe ona, diskreditacija opcije suverene Crne Gore.

„Njihova naknadna objašnjenja su bijedan pokušaj da odbrane poziciju profesionalne i nezavisne organizacije“, naglasila je Biserko.

Istaknuti aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, želeći da sazna zašto je uvršten među ekstremiste, kontaktirao je uredništvo BIRN-a i dobio odgovor da se na listi našao na osnovu „percepcije javnosti“. Zanimalo nas je da li je za gotovo tri decenije u civilnom sektoru, naša sagovornica makar čula za ovu ili sličnu metodologiju analize nacionalizma i vjerskog ekstremizma.

„’Percepcija javnosti’ je naknadno izmišljen kriterij koji samo još više apostrofira njihovu namjeru da po svaku cijenu predstave mirne demonstracije kao ekstremističke“, podvukla je Biserko.

Slučaj BIRN nije usamljen u regionu

Napominje da analiza BIRN-a nije usamljen slučaj kada je riječ o nevladinim organizacijama.

„Rekla bih da smo mi tek u procesu nastajanja društva koje nezavisno i profesionalno promišlja i reaguje na sve pojave u društvu. Mnoge organizacije sa kredibilitetom su iskorištene kako bi u datom trenutku svojim ‘autoritetom’ podržale određenu politiku vlade“, navodi Biserko.

Takvih primjera, kako kaže, imamo u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Legitimno je postojanje Gongo-a (vladine NVO) odnosno organizacija koje su u suštini vladina ekspozitura, ali ovdje se radi o organizaciji koja je imala podršku međunarodnih donatora kao nezavisne i profesionalne nevladine organizacije“, istakla je Biserko.

Dokaz antievropskog stava Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom cijele političke karijere isticao se radikalnim i izrazito kontroverznim izjavama. Tako je i posljednjih dana, ne birajući riječi, izvrijeđao premijera Kosova Aljbina Kurtija kao i predstavnike Srba u kosovskim institucijama koji nijesu njemu po volji.

Komentarišući Vučićevu uzavrelu retoriku, Biserko je kazala da postoje dva mišljenja.

„Jedno je da predsjednik Vučić radikalizuje retoriku pred zaključivanje sporazuma sa Kosovom. Drugo je da Srbija definitivno odustaje od evropskog puta“, smatra Biserko.

Prema njenim riječima, nažalost, ovu drugu podupire više činjenica.

„Jedna je da je Russia Today otvorila ured u Beogradu, druga je da je Vulin postao šef obavještajne službe (BIA)“, podsjeća Biserko.

To su, kako je kazala, samo dvije činjenice od prije nekoliko dana koje su same po sebi dovoljne kao dokaz antievropskog stava Srbije.

Vučić prekoračio crvenu liniju, EU da odgovori

„Osim toga, neprihvatljive kvalifikacije Kurtija, Rašića i Trajkovićke povodom njihovog imenovanja u vladu Kosova su indikacija da predsjednik Vučić gubi položaj strane koja stalno uspješno ucjenjuje“, ocijenila je Biserko.

Istakla je da bi bilo važno i da EU odgovori na primjeran način.

„Vučić smatra da je njegova ucjenjivačka moć dosta jaka i da će EU i SAD nastaviti sa benevolentnim stavom. Mislim da je prekoračio crvenu liniju i da će uslijediti drugačiji odgovori prije svega iz EU“, smatra Biserko.

Berlinski proces adekvatniji od Otvorenog Balkana

Naša sagovornica kaže kako nije sigurna u razloge koji stoje iza podrške SAD inicijativi Otvoreni Balkan, ali smatra da je važno napomenuti i da specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar ističe da to treba da bude inicijativa u kojoj su svi ranopravni i jednaki.

„To naravno nije slučaj sve dok Beograd ne prizna Kosovo ili barem ne podriva njihov suverenitet i članstvo u UN“, podvukla je Biserko.

Ističe da je analiza koja je napravljena za potrebe Ministarstva evropskih poslova Crne Gore razobličila koncept Otvorenog Balkana kao nedomišljen i bez mehanizama koji bi podupirali tu inicijativu na pravi način..

„Osim toga obnovljeni Berlinski proces je mnogo adekvatniji za pripremu zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU. Otvoreni Balkan onako kako ga Beograd razumije je u suštini antievropski i hegemonistički“, zaključila je Biserko.

(Portal Analitika, foto: Gradski portal)