Skip to main content

Somborski paori: Država legalizovala uzurpaciju zemlje

Info 16. mar 2016.
2 min čitanja

Somborski poljoprivrednici održali su danas novi protest ispred Gradske kuće, tražeći da lokalna samouprava raspiše licitaciju za državno poljoprivredno zemljište.

Oni su upozorili i na problem sa uzurpacijom preko pet hiljada hektara poljoprivredne zemlje u Somboru, a sa njima su razgovarali predstavnici grada, koji su im uručili zaključak Vlade Srbije od 11. marta ove godine.

U njemu se preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova ove agroekonomske godine dozvoli da prijave površinu državne poljoprivredne zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje.

U zaključku koji su poljoprivrednici dostavili novinarima, a koji je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, lokalnim samoupravama se preporučuje da se ta naknada plati po osnovu vansudskih poravnanja u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine, ukoliko se zemljište nalazi na teritoriji pokrajine.

Poljoprivrednik iz Sombora Nikola Đapić ocenio je da su takvim zaključkom ismejani i novi i stari Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

„Država i lokalna samouprava su kupovinom vremena doveli do toga da je ovo jedino rešenje za ovu godinu, a mi ćemo se boriti da sledeće godine po zakonu bude donet program korišćenja i održana licitacija“, kazao je Đapić.

On je ocenio da se najnovijim zaključkom Vlade Srbije legalizuje uzurpacija zemlje.

„I mi, mali poljoprivrednici, smo prinuđeni da se na isti način ponašamo i poistovetimo se sa uzurpatorima državne poljoprivredne zemlje, protiv kojih smo se borili“, rekao je somborski poljoprivrednik.

Poljoprivrednici iz Sombora održali su krajem februara protest tokom kojeg su ukazali na probleme sa državnim poljoprivrednim zemljištem. Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavali su više od nedelju dana na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji tog grada.

Početkom marta Gradska uprava u Somboru optužila je Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još uvek nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

(Autonomija)