Skip to main content

Šole: Osnivanje ZSO ključno pitanje, nisam došao da bih postavljao ultimatume

Info 12. jan 2023.
2 min čitanja

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je rekao da nije došao u region da bi postavljao ultimatume već da podrži dijalog u saradnji sa EU koju smatra partnerom.

„Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši, o tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo i da treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova“, napomenuo je Šole.

Šole je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede sporazume. Napomenuo je da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Šole je rekao da ga je sekretar Blinken zamolio da bude početkom godine upravo na Zapadnom Balkanu jer je ovo ključni trenutak za Evropu zbog rata u Ukrajini, a samim tim i ključan trenutak za region.

Prema njegovim rečima, region ima dosta potencijala, ali i dosta problema koje te potencijale može da ugrozi.

Kako je rekao on veruje u kompromis Beograda i Prištine i da je taj kompromis moguć čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi posredstvom dijaloga Beograda i Prištine.

Šole je rekao da je tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje pričao ali pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i čitavog regiona.

„Nisam došao ovde da delim bilo kakave ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU“, rekao je Šole.

Dodao je i da je imao razgovore sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom o brojnim pitanjima kao i da je tokom razgovora istaknuto da je Srbija važan partner i da je cilj da se odnosi dve zemlje još više unaprede.

„Najviše smo pričali o energetici i podržavamo Srbiju u toj oblasti. Posvećeni smo zajedno sa EU da pomognemo na evropskom putu. Pričali smo i o KiM, težimo da se smiri situacija. Znamo da su teške odluke, potrebno je da ohrabimo“, rekao je Šole.

(Danas/RTS, Karikatura: STUPS)