Skip to main content

Šolc: EU više ne može dozvoliti pravo nacionalnog veta

Planeta 17. jul 2022.
< 1 min čitanja

Ako želi da zadrži vodeću ulogu u kreiranju globalne politike, Evropska unija više ne može dozvoliti pravo nacionalnog veta kada se donose odluke o spoljnoj i bezbednosnoj politici, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini doprineo je da je jedinstvo unutar Evropske unije sada još urgentnije i povećao je pritisak da se okončaju „sebične blokade“ pojedinih država, naveo je Šolc u autorskom tekstu za Frankfurter Algemajne, prenosi Rojters.

„Mi jednostavno sebi više ne možemo dozvoliti pravo na nacionalni veto, na primer kada se radi o spoljnoj politici, ako želimo da se i dalje čujemo u svetu velikih sila koje se međusobno nedmeću“, kazao je Šolc.

Kijev i neki zapadni saveznici kritikovali su Šolca, smatrajući da Nemačka nije preuzela vodeću ulogu u ukrajinskoj krizi, što je nemački kancelar više puta demantovao.

Napad Rusije na Ukrajinu uslovio je ogromnu promenu u odbrambenoj politici Nemačke, posle višedecenijske vojne uzdržanosti.

Šolc je istakao da bi Grupa 7 i druge države mogli zajednički da pronađu rešenje za trenutnu svetsku krizu sa obezbeđivanjem hrane, za klimatske promene, kao i za pandemiju, ukoliko Nemačka preuzme odgovornost za Evropu i svet.

Naveo je i da će Nemačka narednih meseci dati predlog za zajedničku migransku politiku Evropske unije, za izgradnju evropske odbrambene politike, za tehnološki suverenitet, kao i za demoktasku fleksibilnost.

(FoNet, Foto: Beta)